Zoeken

Wat voor een schrijfster ben ik?Iedere schrijver/schrijfster heeft zijn eigen manier van creëren. Een eigen manier van woorden achter elkaar plakken en personages een eigen draai geven. Over de jaren heen ben ik steeds meer gaan ontdekken wat voor een schrijfster ik nou eigenlijk ben. Welke dingen mij goed liggen en welke dingen ik beter gewoon niet meer kan proberen (hoe graag ik dat ook mag willen).

Analyseren wat jouw sterkte- en zwaktepunten zijn is misschien een van de belangrijkste dingen om te ontdekken. Het gaat je helpen in je toekomstige creatieve projecten! Daarom zet ik hieronder op een rijtje wat voor een schrijfster ik ben.

Materiaal

Er zijn verschillende plekken waar je je verhaal in kwijt kan. Een gouden Word-document of een Scrivener bestand. Zelfs een notitieboek met volgekladde bladzijden. Wat ik wanneer gebruik verschilt. Als ik vast zit dan gebruik ik meestal pen en papier om de inspiratie weer wat op te wekken. Deze woorden neem ik dan later als het weer vloeit over in mijn verhaal. Sinds 2018 werk ik heel graag met Scrivener! Na het halen van de NaNoWriMo heb ik toch maar besloten Scrivener aan te schaffen en me hier in te verdiepen. Het is een geweldige uitweg voor schrijvers die af en toe wat hulp nodig hebben bij organisatie. En toch gebruik ik zo hier en daar nog Word. Als ik gewoon heel random een idee heb en eraan wil beginnen dan ga ik eindeloos typen in Word. Dat totdat ik zeker weet of ik het verhaal wil doorzetten... dan kom ik terug bij dat fijne Scrivener.

Voorbereidingen

De termen 'planners en pantsers' heb je vast al eens gehoord als je in de schrijf community bent ingetrokken. Ik ben een overduidelijke pantser. Mijn outlines zijn vaak niet zo goed, mijn research komt eigenlijk pas als ik ga herschrijven en wat er in het volgende hoofdstuk gebeurd weet ik vaak pas als ik het vorige hoofdstuk heb beëindigd. Het allerliefst schrijf ik op die manier. Ronduit als een tovenaar met een toverstafje. Ik hou ervan om soms de meest onverwachte wending in het verhaal te gooien en dan te moeten knoeien met alles wat ik al in mijn gedachten had voor het eind.

Waarom? Omdat als ik een outline heb, ik me alsnog heel erg gebonden voel aan regeltjes. Dat terwijl ik het allerfijnste aan schrijven vind, dat ik alles kan doen wat ik wil. Zonder een outline ben ik vrij om het verhaal de gekste kronkels te geven en om beren op de weg tegen te komen die ik dan met een toeristische route ontwijk.

Kleinere voorbereidingen die ik uitvoer voordat ik ga schrijven, daar ben ik dan wel weer goed in. Ik zet eigenlijk altijd een target voor mezelf. Zoals dat ik momenteel gepland heb om binnen 14 dagen de laatste 15.000 woorden van mijn globale boek doel af te maken. Dit zodat ik de eerste versie dan eindelijk af heb (voor zover ik niet over mijn target heen ga). Ik doe dit vaak ook met wordsprints. De lezers die mij op Instagram volgen die weten dat ik dit redelijk vaak doe. Wat het inhoudt? Het is simpel. Je zet een timer van 20 minuten en gaat aan een stuk door typen tot die 20 minuten voorbij zijn. Geen koffiepauze, geen korte internet pauze. Nee! Gewoon typen, zelfs al weet je een woord niet, dan vul je maar een x in voor dat woord. Dit maakt het heel gemakkelijk voor mij om de eerste versie eruit te krijgen.

Vormen

Het eerste wat ik ontdekte tijdens mijn vele verschillende onafgemaakte verhalen, is dat ik het liefst- en het beste- in de ik-vorm schrijf. Ik heb wel pogingen gedaan tot het schrijven van derde persoons verhalen maar op de een of andere manier voelt dat voor mij heel onnatuurlijk. Op die manier kan ik me niet zo goed inleven in het personage en loop ik er dus al gauw tegenaan dat ik 'stroever' schrijf.
Genres

Ik ben een en al vriend van de fantasie verhalen, maar dit zelf schrijven is voor mij een absolute 'no'. Wel heb ik nog de droom om ooit echt mijn eigen wereld te maken en om daar een verhaal in te schrijven, maar al mijn pogingen tot dusver hebben tot een zwart gat geleid. Als ik nu teruglees wat ik toen geschreven heb dan krimp ik ineen van schaamte. Fantasie verhalen zijn dus echt niet mijn eerste keuze.

Ik zie mezelf altijd terugvallen op de drama/contemporary romans. De eerste boeken die ik echt gelezen heb in mijn beginnende schrijvers tijd waren boeken van o.a. John Green, Rainbow Rowell en andere contemporary hits. Deze boeken hebben me altijd zo opgezogen dat ik vanaf het begin al het liefst in dit genre schrijf.

In 2019 heb ik wel een feel gekregen voor 'twisted realities' zoals ik ze graag noem. Boeken die wel bij de realiteit blijven maar een tikkeltje magie met zich meedragen. Ik hoop me in deze categorie dan ook wat meer te gaan ontwikkelen.

Tempo

Mijn tempo... hoe kan ik dit het beste beschrijven. Ik heb twee kanten, en welke kant zich vertoont ligt enorm aan het verhaal waar ik aan werk. Aan een project waar meer outline voor nodig is en waar ik mezelf nog meer in moet ontwikkelen schrijf ik gemiddeld 1000 woorden in een 'sessie'. Met sessie bedoel ik dan: een dag waarop ik ervoor kies te gaan schrijven. Maar aan bijv. mijn huidige project kan ik zo 3000 woorden in een paar uur wegtikken. Het ligt aan de schrijfstijl, aan hoe goed ik het verhaal ken en hoeveel ik me met de personages relateer.

Toch durf ik wel te zeggen dat ik best een snelle schrijfster ben! Als ik er echt voor ga zitten dan kan ik heel veel woorden in een korte tijd op papier krijgen. Het herschrijven en het verbeteren kost mij echter... enorm... veel.... tijd. Dan zit er ook nog veel verschil in monoloog en dialoog. Ik ben een absolute fan van dialoog schrijven! Het liefst bestaat mijn boek alleen maar uit gesprekken. Dat is natuurlijk waanzin, maar het schrijft zo lekker. Ik hoor de woorden dan in mijn hoofd. Als ik monoloog of beschrijvend schrijf, dan vind ik al snel dat mijn woordkeuzes slecht zijn en dat ik in herhaling val. Ik merk dan ook heel snel dat als ik informatieve hoofdstukken schrijf, ik enorm veel twijfel aan of het allemaal wel goed genoeg is.


Er zijn genoeg dingen die ik ontdekt hebt tijdens alle keren dat ik een verhaal niet heb afgemaakt en tijdens die ene keer dat ik dat wel deed. Ik moet zeggen dat ik blij ben mezelf op deze manier een beetje beter te leren kennen. Ik raad je dan ook enorm aan dit voor jezelf eens te doen. Zet gewoon domweg op papier waar je goed in bent en waar je nog wat hulp nodig hebt. Welke dingen wil je wel ontwikkelen en van welke dingen kan je eigenlijk al zeggen dat je er liever niet mee bezig bent? Iedere schrijver is anders, iedere schrijver heeft zijn eigen twist.

Die twist maakt jou uniek. Zoek ernaar. -S.

0 keer bekeken
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon

© 2019, Fancy Words en zijn content is eigendom van Sam Ashton