Zoeken

Voor het eerst op jezelf + tips!

Zoals jullie misschien weten woon ik sinds november 2019 op mezelf. Eerst vier maanden in België en nu- vervroegd wegens Corona- met mijn vriend in een kleine studio. Toen ik op mezelf ging wonen zag ik door de bomen het bos niet meer. Wat zou er allemaal gaan veranderen en hoe zou ik de financiën zelf bij gaan houden? Vragen die jij misschien ook hebt nu je uit huis wilt gaan. Daarom deel ik mijn ervaringen en tips!


Mijn ervaringen

Het was best overweldigend allemaal. Die eerste stap naar binnen in mijn accomodatie, waar het veel stiller leek te zijn dan in mijn oude huis. Niet omdat het stil was, ik was wel gewend aan mijn eigen dingen doen, maar omdat er niemand was die ik kende. Alleen zijn kreeg plots een hele andere wending. Want ook al zat ik thuis graag alleen in mijn slaapkamer, mama was altijd 3 deuren verder. Deze keer was er niemand. Niemand die alles al van mij wist.


Dit. Dit wat hierboven staat. Dat lieve mensen is het engte moment van alles wat er nog komen gaat. Die eerste daagjes. Ik ga eerlijk zijn wanneer ik vertel dat ik de eerste dagen misselijk ben geweest van angst en verdriet. Het was zo raar om geen mama in de buurt te hebben, geen vriendje en geen lieve vriendinnen. Ik denk dat dit anders had gevoeld als ik wist dat er nog iets oud en vertrouwd geweest was als ik weer thuis kwam. De gedachten dat alles op dat moment anders was deed het meeste pijn. Maar eigenlijk werd alles snel weggeveegd toen ik vrijheid kreeg en mijn plekje begon te creëeren.


Ik ben altijd wel vrij geweest in mijn huis. Ik kan niet echt zeggen dat er veel was wat ik niet mocht. Maar dat je thuis komt en zelf kunt bepalen wanneer je eet, wanneer je opruimt, wanneer je eerst je aflevering afkijkt of gewoon tot morgen wacht met alle klusjes. Die vrijheid ken je niet totdat je alleen bent. Niemand kijkt op je vingers en dat is een gevoel dat niemand je afneemt. Deze vrijheid was voor mij een hele ontdekkingstocht. Omdat ik altijd voor mijn moeder gezorgd heb was dit helemaal onbekend terrein voor mij. Misschien was dit voor mij een stap verder dan voor de gemiddelde jongere. Ik heb in deze eerste maanden vooral geleerd dat ik ook voor mezelf leef. Dat ik niet alleen maar dingen voor iemand anders moet doen maar ook mezelf mag verwennen. Dit heb ik ook enorm veel geleerd van een van de huisgenootjes in België.


De eerste maanden op mezelf wonen hebben mij extreem veel geleerd. Mijn wolken zijn verschoven, nieuwe wolken hebben regen verzameld. Wegen zijn gelegd en bewandeld. Maar al om al: Ik heb een nieuw huis om thuis te noemen.


Tips en advies

Nu ben jij aan de beurt. Misschien nog niet, maar denk je er wel over na. Al om al is het eerste advies dat ik je geef: het komt goed. Dat klinkt heel zoetsappig en spiritueel maar het is zo. In het begin komt het allemaal heel intimiderend over en zul je vast wel eens verdrietig worden van de stilte, maar als je even doorbijt zul je al gauw merken dat je leert en groeit in de stilte.


Ook heel belangrijk en voor veel mensen heel moeilijk: Houd je financiën op een rijtje. Als je dit nooit aangeleerd bent kan het heel uitdagend zijn. Dan is het misschien verstandig alles op papier te zetten (of in een Excel bestand voor de digitale mensen onder ons). Je maandelijkse uitgaven en wat er over blijft. Een rijtje met alle uitgaven die je denkt te gaan krijgen etc. Op die manier houd je hopelijk je hoofd boven water. Er zijn super veel geldbesparende tips! Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd hoe ik eten voor één persoon kan klaarleggen. Als je bijvoorbeeld een zakje krieltjes koopt kun je die heel gemakkelijk in drie kleine boterhamzakjes verdelen zodat je niets hoeft weg te gooien en voor 1 euro 3 dagen aardappeltjes hebt! Ook het koken voor meerdere dagen kan zowel super handig als geld besparend zijn! Maak een tripje naar de chinees en je hebt al genoeg gratis diepvries bakjes te pakken.


Voor de mensen die zich om het geld niet zo druk maken maar wel de huishoudelijke klusjes heb ik vooral de tip om één vaste dag in de week te prikken voor de grote schoonmaak. Je spendeert dan even 1,5 uur aan het poetsen en kunt dan prima verder met je dag. Natuurlijk komen er ook dingen bij zoals wassen, de afwas, het bed opmaken en dergelijke. Voor deze klusjes kan je ook vaste momentjes prikken, maar voor mij is het altijd meer even vlug tussendoor geweest. Zoek eens op Pinterest naar motiverende poets en organisatie inspiratie, want geloof me het valt allemaal wel mee als je er eenmaal een structuur in hebt. En ik kan je vertellen dat als je huis schoon, opgeruimd en mooi is, je zoveel productiever bent. Niet alleen dat: Het is een heerlijk gevoel!

*Niet dat ik niet af en toe veel te lui ben om op te ruimen hoor...*


Voor mij was het de grootste klus om een routine te vinden. Want er is opeens niemand meer die je uit bed roept als je te lang blijft liggen of als je 's avonds naar bed moet. Ik denk dat het belangrijk is om hier voordat je echt uit huis bent over na te denken. Zet op een rijtje wat jij verwacht van jezelf als je op jezelf woont. Wil je een vroege ochtend en een korte avond? Schrijf dit voor jezelf op. Andersom precies hetzelfde! De routine is nu helemaal aan jezelf en kan zo rommelig zijn als je zelf wilt. Misschien hou je niet van structuur en geniet je er juist van dat je nu per dag kunt bekijken hoe laat je opstaat en wanneer je eet. Dat is prima! Maar probeer hier van tevoren wel over na te denken voordat je in een eindeloze put van uitstellend gedrag belandt.


Voor het wilde studentenleven gelden regelrecht andere manieren maar als je wel wat zelfstandiger op jezelf gaat dan is er maar één ding wat ik wil zeggen: Wees duidelijk voor jezelf. We zijn heel erg gewend aan iemand in huis om ons aan de lijn te houden en te zorgen dat we de dingen die moeten gebeuren wel doen. Als je qua karakter niet een erg georganiseerd persoon bent, kan het moeilijk zijn die drive te vinden zodra je een eigen huis hebt. Probeer echt duidelijk met jezelf te zijn. Zoals ik hierboven al zei: Zorg dat je hebt nagedacht over wat je van jezelf verwacht en waar je misschien moeite mee zult hebben. Het zal absoluut voorkomen dat je dit niet meteen te pakken hebt, maar mede daarvoor ga je uit huis. Om te leren en te leven. Om je eigen manieren uit te vinden. Die grote puzzel is aan jou om te ontdekken.


Mij kostte het wat minder moeite om routines en taken op te pakken omdat ik dit vanuit huis altijd al heel erg heb meegekregen. Mijn ervaring met uit huis gaan was daardoor vooral mentaal een zware taak. Maar nu, vier maanden later, ben ik helemaal oké. Ik geniet van de vrijheid en mijn eigen tijd om te ontwikkelen. Ik ben gegroeid als mens en gegroeid als dochter. Want ook mijn ouders weet ik veel meer te waarderen nu ze niet op mijn zenuwen werken. Uit huis gaan is een ontwikkeling, een ontdekkingsreis naar je eigen persoonlijkheid.


En iedereen kan het!


-S.


p.s. Wil je advies over specifieke vragen? Stuur me dan een mailtje of een berichtje via Instagram of Twitter.0 keer bekeken
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon

© 2019, Fancy Words en zijn content is eigendom van Sam Ashton