Zoeken

Vegetariër zijn en alle meningenOnderhand al voor de tweede keer in mijn leven 2 jaar vegetariër en alsnog deal ik met alle vooroordelen en honderden vragen per week. Vragen zoals 'Maar eet je dan wel...' of 'Mis je dit en dit dan niet?' Aarde aan iedereen die mij die vragen stelt: Ik doe het vrijwillig!!


Al wordt de wereld steeds een beetje rustiger onder alle vegetariërs en veganisten, wil ik heel graag de gekke meningen en voordelen uit de wereld helpen. Vooral op mijn manier van vegetariër zijn. In mijn geval: Het is geen geloof. Ik zit niet verbonden aan een boek met alle regels en wetten, ik heb geen extreme familie rituelen die ik mee moet nemen in de keuze over wat ik moet eten. Dus voor iedereen die zich afvraagt waarom ik het doe: Omdat ik graag een kleine stap naar een betere wereld wil zetten.


In eerste instantie deed ik het omdat ik heel veel om de dieren geef en me schuldig voel als ik eet waar ik ook mee knuffel. Het voelt niet goed in mijn hart, dus stopte ik met dieren eten. Maar toen ik meer begon te leren over de bio-industrie en hoe het milieu wordt beïnvloed door de vleesverwerking, was ik al helemaal omgekeerd. Ik ben vegetariër omdat ik dat wil. Omdat ik op deze manier iets groenere voetstappen achterlaat op deze planeet.


Toen ik na 2 jaar geen vlees eten mezelf over de streep trok toch weer dat lekkere stukje vlees bij mijn maaltijd te eten, voelde ik me schuldig. In het begin had ik het niet zo door, maar hoe vaker ik een hapje nam, hoe vaker ik erna spijt had van mijn maaltijd. Ik was het niet gewend me zo te voelen na het eten. Niemand hoort zich zo te voelen na het eten. En dus besloot ik na lang wikken en wegen toch weer terug te stappen in het bootje. Beste beslissing van mijn leven want vrijwel direct genoot ik weer van mijn maaltijden! Ik ging steeds meer receptjes uit mijn vegetarische kookboek proberen (een zekere aanrader! Al zijn sommige maaltijden wel lastig en hebben ze veel ingrediënten nodig) en ik begon steeds vaker nieuwe groentes uit te proberen. Al om al leerde ik te genieten van maaltijden die geen diertjes bevatte.


Mijn favoriete vegetarische productenNou ben ik zeker weten geen pusher en wil ik ook duidelijk maken dat ik helemaal niet probeer om jou over te halen geen vlees meer te eten. Het is geheel je eigen keuze en ik zit dan ook vaak genoeg naast vrienden en familie die wel een stuk vlees bestellen in het restaurant. Als mensen mij vertellen dat ze echt een liefde hebben voor het vlees dat ze eten dan heb ik daar geen probleem mee. Zolang ze zich er maar van bewust zijn wat ze eten.


Wat ik je wel mee wil geven, is een beetje realiteit in het zicht met alle rode vlaggen die non-vegetariërs hebben. Het is echt bij lange na niet zo heel moeilijk om vegetariër te zijn. Dat is namelijk de meest voorkomende vraag die ik krijg als ik een salade bestel.

Het is echt niet meer zo moeilijk tegenwoordig. Sinds Unox zijn vegetarische knakworstjes heeft uitgebracht ben ik van mening dat praktisch gezien alles tegenwoordig vegetarisch te krijgen is. Elke maaltijd die ik vroeger maakte kan ik nu maken zonder vlees. Soms met vleesvervangers maar af en toe laat ik het vlees ook gewoon helemaal achterwegen. Mijn moeder is automatisch ook vegetarisch geworden maar heeft er eigenlijk nooit problemen mee. Eten is even lekker zonder het vlees.


Om daar aan toe te voegen dat als je echt verliefd bent op een stukje zalm of een biefstuk, je dit echt niet uit je leven hoeft te verbannen. Maak uitzonderingen voor jezelf? Ik ga heel eerlijk zijn door te zeggen dat ik echt wel eens in de zoveel tijd een beetje zalm heb gesmikkeld. En dat brengt me terug naar mijn eerste punt: Ik doe het vrijwillig. En mocht jij erover nadenken vegetarisch te worden dan doe je dat ook vrijwillig. Dat betekent dat niemand het recht heeft jou te veroordelen als je een keer iets eet waar je zin in hebt.


Kleine stapjes naar een betere wereld beginnen bij het bewust worden van de dingen die we doen. Dat kan een keer in de week vegetarisch eten zijn, volledig vegetarisch worden of simpelweg alleen het vlees eten waar je echt van houdt. Maar als je gewoon vlees wilt blijven eten dan is dat ook helemaal oké.


Ik kreeg ooit te horen dat iemand vegetarisch was omdat zij 'groentes zo haat'. Eerlijk gezegd denk ik dat dat het beste duidelijk maakt wat we eten als we diertjes eten.


-S.

0 keer bekeken
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon

© 2019, Fancy Words en zijn content is eigendom van Sam Ashton