Zoeken

Te weinig tijd is een leugen


Overvolle agenda's, sneakers aantrekken omdat je op hakken simpelweg niet snel genoeg bent, gaar zijn na veel te lang geconcentreerd bezig zijn... iets leuks doen? Nee, tijd tekort.


Zo heb ik lang geleefd. Rondrennen om alles maar de kunnen doen. Als een student met een blog, een bijbaan, een wil om te schrijven en een moeder om voor te zorgen was ik vaak veel te druk om rust te vinden voor mezelf. Tijd om mijn eigen dingen te doen en lekker een uurtje te niksen was er niet. In een jaar tijd heb ik geleerd hoe ik dit wel kan doen. Hoe ik mijn dagen zo kan inplannen dat ik ruimte heb om mijn eigen hobby's en passies niet links te laten liggen. Om te beginnen bij mijn simpele plan: meer podcasts luisteren.


Wie heeft er tijd voor podcasts? Op bed liggen luisteren naar iemand? Nope. Maar! Ik heb een manier gevonden om podcasts in mijn leven te wikkelen. Ik heb gezocht naar een plek in mijn dag waarop ik het kan veroorloven een koptelefoon op te hebben en een half uur naar iemand te luisteren die mij iets inspirerends vertelt. Op de fiets. Elke dag fiets ik gemiddeld 35 minuten heen en terug naar school heb ik dus genoeg tijd om een podcast op te zetten. Een innovatie die heel simpel is maar me nu al elke ochtend op de fiets een frisse start geeft.


Oké. Face the fact: Dat is niet tijd maken, dat is tijd indelen. Inderdaad! Tijd indelen is misschien nog een groter belang dan ook daadwerkelijk je schema opschuiven. Ik kan school en werk niet inplannen. Dat betekent dat ik niet om die verloren uren heen kan draaien en op volle ingeroosterde dagen een andere manier moet vinden om mijn wensen te vervullen.

Ik heb geleerd dat ik op school heel veel dingen kan doen. Misschien niet in de pauzes, aangezien pauze heel belangrijk is mensen! Maar wel in de uren dat ik mijn huiswerk al af heb, leraren te druk zijn om les te geven of er een les uitvalt. Schrijven, bloggen en lezen kan makkelijk in deze tijd en het verfrist me weer even niet te denken aan school.


Wat ik probeer te zeggen is dat het verstandig is om je dag eens wat anders te bekijken. Probeer de gaten waarin je eindeloos door je Instagram profiel scrollt te vervangen met het lezen van een hoofdstuk van dat boek dat je al zo lang in de kast hebt staan. Probeer een half uurtje rust op school of je werk eens te vervangen met dat nieuwtje waar je je al weken in wilt verdiepen, en dat momentje tussen je werk en het eten met een wandeling omdat je al zo lang gezonder wil gaan leven.


Deel je tijd productiever en gelukkiger in. Geloof me het brengt je energiek.


Nu een ander verhaal. Het verhaal van tijd maken. In het leven hebben we de neiging alleen maar aan de dingen te denken die moeten gebeuren. Dingen die mensen van ons verwachten en die we van ons zelf verwachten. We willen altijd het beste eruit halen, ook al werkt dat niet als ons brein maar op halfvol staat.


Het allerbelangrijkste van een betere tijdsindeling, het vinden van meer tijd of het productiever zijn in de tijd die je hebt begint bij het nemen van je eigen tijd. Elke dag moet er een moment zijn waarop je alleen bent. Een moment waarop je je brein weer kunt resetten en even niet bezig bent met de dingen die je zo gek maken overdag. Een uurtje je telefoon uit of een uurtje wandelen. Lekker een serie kijken onder een dekentje of mediteren en sporten. Tijd voor jezelf is het aller aller aller belangrijkste!


In 2019 begon ik met het afstand nemen van mijn telefoon, minstens voor één uurtje per dag. In dat uur probeer ik te schrijven, lezen, een serie te kijken of iets doen wat ik al langer aan het uitstellen ben. Dit ene uurtje per dag maakt zo'n groot verschil voor de rest van mijn dag. Waarom? Omdat mijn brein wakker en levend blijft. Ik kak minder snel in en heb letterlijk overal weer zin in. Zodra ik dit bijvoorbeeld een week vergeet merk ik dat enorm in mijn productiviteit. Ik werk beter als ik de tijd voor mezelf genomen heb. Dat komt natuurlijk ook deels omdat ik dit uurtje ook vaak in probeer te vullen met meditatie en yoga, maar daar vertel ik in een andere blogpost over.


Dus! Lieve jij. Stop eens met rennen, vliegen, springen. Vul je gaten met dingen die je uitstelt en maak eens wat meer tijd voor jezelf. Het maakt meer verschil dan jij zult denken. Later zal je jezelf dankbaar zijn dat je geleerd hebt hoe je voor jezelf moet zorgen, ook als je druk bent. Ik weet wat je denkt... en ja! Het kan voor komen dat je daardoor niet altijd alles in één dag af krijgt. Maar nogmaals, lieve jij, dat is helemaal niet erg. Liever een rustig brein die zijn taakjes kan doen met volle energie en aandacht, dan een chaotisch half eindresultaat.


Ik daag je uit het begin van de winter te gebruiken als een nieuwe start. Neem het als een frisse duik in het diepe. Begin jouw laatste kwartaal van 2019 met een nieuwe visie op je tijdsindeling.


Jij verdient ook aandacht. Jij verdient ook tijd.


-S.

0 keer bekeken
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon

© 2019, Fancy Words en zijn content is eigendom van Sam Ashton