Zoeken

Studeren en hoe ik dit aanpak

Bijgewerkt: 24 okt 2019Onderhand is dit al mijn 5e jaar op het mbo en mijn allerlaatste toetsweek op het Graafschap College komt eraan. Nee, niet omdat ik ben gezakt of me als een slechte student heb gedragen. Dit is nou eenmaal mijn tweede mbo opleiding. In 2018 slaagde ik voor de opleiding Commercieel Medewerker en momenteel werk ik aan mijn examens voor de opleiding Marketing en Communicatie. Twee opleidingen die me enorm fascineren ondanks dat ze niet mijn allereerste passie waren. Twee opleidingen die me voornamelijk een betere student gemaakt hebben. Want studeren is nog altijd meer mijn ding dan nu al fulltime gaan werken.

Ik was op de middelbare altijd die student die dacht dat ze heel goed leerde, maar eigenlijk echt niets bereikte met de manier van studeren. Ik las de boeken door- maar wel met filmpjes op de achtergrond- en ik maakte samenvattingen die ik vervolgens alsnog niet begreep. Op dit moment heb ik een goede flow in mijn studeer sessies. Ik ga vaak hetzelfde te werk en weet waar ik veel van leer.

Waar ik het meeste van leer? FLIPCARDS! Ik roep nu onderhand al een jaar lang dat dit echt mijn manier van werken is en de flipcards zijn tegenwoordig dan ook het signaal van een studerende Sam. Voor zij die het principe van flipcards niet kennen: Het zijn kleine kaartjes waar op de voorkant een vraag of term staat en op de achterkant het antwoord. Omdat ze zo handig en klein zijn kan je ze overal mee naartoe nemen om bij elk gaatje in je agenda even te herhalen wat je moet leren. De flipcards werken niet alleen omdat je alles makkelijk kunt herhalen. Ze werken ook omdat je al die kaartjes moet schrijven. En ja.. dat klinkt als een hele klus als je 30 toestermen hebt met onderliggende kopjes, maar door dit op te schrijven leer je voor 2!

Daarnaast heb ik eindelijk besloten te luisteren naar die twintig verschillende leraren die me altijd zeiden 'Je moet het begrijpen voordat je het kunt doen'. Want we hebben allemaal die vakken die we uren kunnen leren maar waarvan we de oefenopdrachten alsnog fout doen. Je moet het inderdaad begrijpen voordat je het kan. Geloof me. In plaats van continu alleen maar oefenen welke stappen ik moet uitvoeren, schrijf ik in hele verhalen uit waarom ik deze stappen doe. De waarom is vaak veel belangrijker. Mensen kunnen namelijk logisch nadenken, maar niet over iets wat we niet begrijpen. Dus ja... die stinkende leraar met zijn haar verward en zijn shirt gekreukeld had gelijk toen hij zo nonchalant zei: "Jullie moeten proberen het te begrijpen."

Naast de bovenstaande trucjes heb ik ook een iets meer voor de hand liggende oplossing. Telefoon de deur uit gooien! Eerder kon ik volgens mezelf best leren met mijn telefoon naast me, maar ik was blind voor de minuten die ik verspilde aan het scrollen door- of beantwoorden van berichtjes. Tot ik 4 examens in één week ging krijgen en geen tijd kon verspillen. Elke keer als ik ging leren dan legde ik mijn telefoon in de woonkamer om zelf in de slaapkamer te gaan leren. Het klinkt als de simpelste tip die er bestaat maar geloof me het werkt zoveel beter. Het licht van je telefoon is niet goed voor je concentratie en al helemaal voor het opslaan van belangrijke dingen.


Water in plaats van suiker. Dat is ook iets wat ik je mee kan geven. Een glaasje cola tijdens het studeren? Je zult merken dat je veel sneller bent afgeleid dan wanneer je een groot glas water drinkt. Zet tijdens het leren een kop thee of een koud glas water naast je neer en zorg dat deze na een half uur minstens op is!Er zijn ook hele andere gekke dingetjes die helpen met leren. Die gekke mensen die gaan hardlopen of de sportschool bezoeken hebben daarna vaak wel een leeg hoofd. Zal ik je zeggen dat sinds ik weer sport op dagen dat ik mijn concentratie nodig heb, mijn concentratie zich ook veel langer volhoudt? Ook kleine dingen zoals een lekkere snack of dezelfde plek als altijd kunnen al een groot verschil maken. Ik leer bijvoorbeeld altijd de dingen die ik minder leuk vind als eerste omdat ik met de leuke dingen dan toch nog iets langer door kan zetten.

Het aller- aller- aller belangrijkste is dat je weet dat die goede cijfers niet komen door te doen alsof je goed leert. Door een Snapchat te plaatsen over de samenvatting die je aan het lezen bent of door tegen iedereen te zeggen dat je zo goed hebt geleerd krijg je geen goed cijfer. Het komt allemaal als je ervoor gaat zitten, je telefoon weglegt, je agenda leegmaakt en precies de juiste muziek vind voor die studie sessie.


-S.

0 keer bekeken
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon

© 2019, Fancy Words en zijn content is eigendom van Sam Ashton