Zoeken

Ontmoet: Appa, ons konijn // De adoptiefase

"Je moet over tien minuten het huis uit zijn," werd mij vriendelijk gecommandeerd. Met heel veel verwarring verliet ik het huis en wachtte ik tot ik weer opgeroepen werd door mijn vriend. Ik had geen flauw idee dat mijn leven een hele grote wending ging krijgen in die tien minuten dat ik wegging. Toen ik terug kwam van mijn kortdurende afwezigheid, werd ik met blinddoek en al meegesleurd naar het konijnenhok dat in de achtertuin was gezet.

"Het konijntje mag je zelf adopteren."Even voor iedereen die zich nu zorgen maakt: Dit was geen impuls aankoop. Ik wilde al enorm lang een konijn maar tot dit moment was het voor ons gewoon nog niet mogelijk. Het was de bedoeling dat ik voor mijn verjaardag een konijntje uit mocht gaan zoeken (augustus 2020) maar ook mijn vriend kon niet wachten met het cadeau. Dus het konijnenhok kwam er te staan en het konijn was in aantocht.


Ik speurde alle mogelijke verkoopsites in Nederland af om een nestje te vinden. De bewuste keuze voor een nestje kwam omdat ik van veel mensen gehoord heb dat konijnen uit dierenwinkels nogal schuw kunnen zijn. Ze zijn drukte gewend en komen niet vanaf jonge leeftijd in aanmerking met liefdevolle opvoeding. Wanneer ik uit een nestje zou adopteren was de kans veel groter dat het konijn tam te krijgen zou zijn en dat hij ook echt een nieuw huisje nodig heeft. Er zijn al zoveel konijntjes die gedumpt worden als ze niet geadopteerd worden uit een nestje, dat ik liever een van die kleintjes mee naar huis wilde nemen dan een beestje uit de dierenwinkel.


Maar goed, een konijntje adopteren zonder spullen gaat niet natuurlijk. Met een heel lijstje ging ik naar de dierenwinkel.

 • Dekentjes voor op de vloer

 • Hooi x10 haha

 • Bodembedekking, het liefst papier

 • Voer

 • Een waterbakje, want een bakje is nou eenmaal beter dan een fles

 • Speeltjes

 • Een kattenbak (uh ja...) maar dan in konijnenmaat

 • Een koelmat voor de hete dagen

 • Loopren

Stad en land heb ik afgezocht om alle materialen die ik ook daadwerkelijk wilde te vinden. Behalve de ren heb ik alles gevonden en ook gelijk in zijn huisje gelegd. Helemaal klaar voor de aankomst van een kleine vriend.


Al snel kon ik reageren op meerdere lieverds, maar eentje leek ik toch wel vaker bij terug te komen. De kleine was pas 7 weken en kwam uit een liefdevol nestje. Mama en papa waren allebei erg knuffelbare en lieve konijnen en het konijn was zelf al gewend aan aandacht. Ik twijfelde omdat het geslacht niet bekend was, en dus heb ik hen bericht om te vragen of ze dit konden laten checken. Nog geen vier uur later wist ik dat het een ram was.

PERFECT!


Ik wilde heel graag een rammetje omdat zij liever en vaak avontuurlijker zijn dan vrouwtjes. Vrouwelijke konijntjes kunnen territorialer zijn dan rammetjes en als ik de keuze zou willen maken om te castreren dan wordt dit bij vrouwtjes een stuk lastiger!


Maar goed, het meest schattige bruine konijntje was een ram en ik had dus al snel gevonden waar ik naar zocht. "We zouden vanavond al kunnen komen," stuurde ik in alle enthousiasme. Gelukkig was dit mogelijk. Daar gingen we dan. Op pad om onze kleine nieuwe vriend op te halen. En over namen had ik natuurlijk ook al gebrainstormd: Appa, Eve of Hygge.

We moesten er een uur voor rijden maar het was alle moeite waard, want onze kleine vriend- die we uiteindelijk Appa hebben genoemd- huppelt door het huis alsof hij nooit ergens anders geweest is.


Een konijn tam krijgen kan best een opgave zijn, want wij zijn een stuk groter en veel bewegingen kunnen voelen als een roofdier dat hen oppakt. Maar kleine Appa leek nergens bang voor. Hij kwam gelijk bij ons snuffelen en lag al gauw tegen mij aan te slapen. Het huis verkennen is hem ook niet te gek af, elk hoekje is interessant.


Ik denk dat we het maatje hebben gekozen dat bij ons hoort. Zijn speelse, lieve en knuffelige karakter is alles wat ik zocht in een huisdier. En nog fijner is: hij is al helemaal gelukkig in zijn eigen huisje, want de Binky's spingen al flink de lucht in.


Appa is thuis en hopelijk mogen we nog heel lang van hem genieten. Want terwijl ik dit typ zit ik bij hem op de grond naar zijn huppeltjes en wasjes te kijken. Mijn nieuwe maatje zal heel goed verzorgd worden!

0 keer bekeken
 • Grey Instagram Icon
 • Grey Facebook Icon
 • Grey Pinterest Icon
 • Grey Twitter Icon
 • Grey YouTube Icon

© 2019, Fancy Words en zijn content is eigendom van Sam Ashton