Zoeken

Ons hechten aan tradities

Tradities.

Iedereen kent ze anders maar het voelt voor ieder hetzelfde.

Samen eten, of juist niet.

Reizen om een bepaald moment te vieren of leven met de afspraak op de bank te hangen met een kop thee.

Traditie.

Wat we kennen en delen,

voorbrengen, leven houden als één team.

We maken nieuwe en behouden oude.

Samen.

Omdat wij mensen ons graag thuis voelen.

Klik op de foto voor mijn Youtube video: Tradities


Een van de mooiste dingen van onze mensheid is onze waarde voor tradities. Ritueeltjes die we vaak samen met andere mensen uitvoeren. Een traditie begint ooit ergens als een onbenullig idee, maar wordt vervolgens jaar op jaar weer uitgevoerd. Soms beter en soms zonder de magie die het de eerste keer had. Maar we houden ervan. Wij mensen houden van een beetje traditie. Het voelt goed om niet na te hoeven denken over hoe het gaat lopen, om te weten waar de traditie begint en waar het eindigt. En dit gevoel dat wij met traditie geschept hebben heeft alles te maken met het gevoel van vertrouwen.


Ik heb de afgelopen maand zoveel te maken gehad met traditie. Mijn eigen, maar ook die van anderen. Met kerst sleepte ik mijn vriend mee naar elk hoekje van mij eigen tradities. Kerstmis was van mij, nieuwjaar voor hem. Want waar mijn waarde zwaar gehecht is aan de tijd die ik met kerst doorbreng bij mijn familie, hecht hij die aan de tijd die hij met nieuwjaar doorbrengt met vrienden. Het is grappig hoe normaal het voor mij is om kerst bij de familie te vieren met cadeautjes, heel veel eten en bordspelletjes, terwijl hij hier nooit in zijn leven iets mee te maken heeft gehad. En andersom ook. Want hoe hij oud en nieuw viert met zijn vrienden heb ik het nog nooit gedaan. En daarbij ook niet volgehouden.... een nacht doorhalen is niks voor mij haha.


In onze hoofden zijn de tradities die wij zelf kennen, tradities die iedereen kent. En dat vind ik zo prachtig. De persoonlijkheid van een traditie wordt pas duidelijk wanneer je de traditie moet gaan delen met iemand die het niet snapt. Misschien heeft jouw moeder vroeger als kind bedacht dat met pasen om 10 uur 's ochtends koekjes gebakken worden voor de paashaas, en heb jij dit de rest van je leven zo gedaan. Maar reageert je nieuwe partner er wat stug op omdat hij gewend is op pasen uit te slapen tot de eitjes verstopt zijn. Wennen aan je eigen traditie is zo lastig niet, dat zijn wij mensen gewend. We houden ervan om ons vertrouwd te voelen. Om een situatie te kennen voordat hij plaatsvindt. Schaam je niet! Dit hebben we allemaal. Zelfs als tradities soms met de jaren mee saaier worden, is het nog altijd verbazingwekkend hoe graag we ze blijven herhalen.Zoals ik al zei het heeft met vertrouwen te maken. Volgens verschillende studies hebben wij 93% van wat er gebeurd in ons leven al vooruit gepland in het brein. Ook is bewezen dat het menselijke brein zich ontwikkeld door bepaalde tradities, we houden nou eenmaal van stabiliteit en tradities zorgen ervoor dat we die krijgen. Zelfs zo goed dat kinderen die in hun jeugd gelukkige herinneringen hebben gekregen door middel van tradities, mentaal gezonder schijnen te zijn. Nieuw territorium kan zorgen voor een onwennig en naar gevoel, wat er voor zorgt dat je je niet op je gemak voelt bij een moment dat eigenlijk mooi zou kunnen zijn. Tradities verhelpen deze zorg en rituelen verminderen daarbij ook paniekaanvallen en het het stresslevel van een nieuwe situatie. Naast al dit zijn mensen ook altijd bezig met het levend houden van wat er in het verleden is gebeurd. En hoe kun je mooie herinneringen levend houden? Door middel van dezelfde stappen die je de vorige keer hebt ondernomen. Traditie.


Ondanks dat ook ik hou van een beetje traditie- en dan bedoel ik voornamelijk familie tradities- ben ik ook altijd in staat nieuwe dingen te proberen. Soms baal ik ervan dat wij mensen ons zo vasthaken aan wat er al gebeurd is. We vergeten in die hectiek af en toe dat er ook nog altijd ruimte is om nieuwe tradities te ontwikkelen. We hoeven niet alleen maar bezig te zijn met wat we al kennen, de herinnering verdwijnt niet als we stoppen met hetzelfde uitvoeren. Sterker nog, ik kijk er naar uit om als ik ooit moeder wordt (nadruk op als en ooit) mijn eigen traditie met de kids op te starten. Het hoeft niet allemaal zo te zijn zoals vroeger. Want eerlijk is eerlijk, ook al maken we het plaatje in ons hoofd altijd perfect, tradities zijn soms ook zwart-wit gekleurd.


Ik daag jou uit om eens een traditie te doorbreken. Probeer eens iets nieuws of ga mee in de traditie van iemand anders. Kijk eens waar je nog meer avontuur uit kunt halen!

Tenzij jouw hart natuurlijk super veel waarde hecht aan een bepaalde traditie. Het is namelijk helemaal niet gek om daar geen afscheid van te willen nemen. Dat gevoel kennen we allemaal...


- S.0 keer bekeken
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon

© 2019, Fancy Words en zijn content is eigendom van Sam Ashton