Zoeken

NaNoWriMo strijders, zet hem op!

Het is nog geen jaar geleden dat ik zelf mee deed aan de NaNoWriMo, en dat was ook al mijn vierde keer. Het hele concept van de Nano is een van mijn favoriete dingen. De hele schrijf-community die samen komt om een hele maand te schrijven voor het leven. Dat klinkt zelfs als ik het vier jaar later opschrijf nog als een onwerkelijke droom. Dit jaar doe ik niet mee omdat ik net aan mijn stage ben begonnen en me liever daar op wil focussen, maar ik heb Nano ervaring en wil graag iedereen die voor de laatste helft van november nog een duwtje in de rug nodig heeft, een cheerleader zijn.
Allereerst: Applausje voor je deelname!! Ik heb nog altijd respect voor ieder mens dat zichzelf aanmeldt voor de NaNoWriMo. Het zit namelijk zo: Het is echt geen appeltje eitje. Schrijven lijkt voor schrijvers allemaal heel makkelijk te gaan, omdat we er zo gepassioneerd over vertellen. Maar niemand weet hoe vaak we achter de schermen naar lege bladzijden staren, op ideeën wachten en vragen om een klein beetje motivatie om het voor elkaar te krijgen. Schrijven is geen appeltje eitje, laat staan 50.000 woorden in 30 dagen. Want het zit ook zo: Schrijvers willen het altijd goed doen en de Nano dwingt ons ertoe om ons daar overheen te zetten. We kunnen niet perfectionistisch zijn over die 700 woorden per dag, want dat kost ons zeeën aan tijd. Dus ja, de Nano strijders verdienen respect.


Ook jij dus! Jij die het grote avontuur is aangegaan. De schrijver die is begonnen aan een potentieel meesterwerk, en het misschien gaat flikken dit in 30 dagen neer te zetten. Nee, niet misschien. Dat ga je gewoon doen! Het lijkt een eindeloze route en een weg die meer kronkels heeft dan rechte stukken met een helder einde, maar het is het absoluut waard. Er komt een einde aan je boek en aan je werk. Dat einde gaat voelen als een feestje op zichzelf voor jou. Het zijn 700 woorden per dag inderdaad. Maar 700 is geen 1000 en 700 is misschien 1,5 pagina. Dus 700? Pff dat kun jij!


HET SCHRIJVERSMEDICIJN! Heel veel koffie... of thee "Nothing works better than a new dosis of caffeïne when hydrated"


Pootjes en knuffels

"The hug of a dog is like magic that keeps you going."


Offline modus "The most wonderful magic happens in your head, not on your phone."


Motivatie en inspiratie "Whatever creates a spark, is another source."

Een beetje magie! "I do believe in fairies... I do.... I do."
Tegen de tijd dat je dit leest ben je al halverwege deze schrijfmaand. Waarschijnlijk heb je een achterstand opgelopen of ren je juist vooruit op de zaken. In beide gevallen geef ik je hetzelfde advies: Keep going babe! Misschien moet je iets harder aanpoten, misschien mag je iets meer achterover gaan leunen. In beide gevallen moet je blijven schrijven! Want voor je het weet heeft de Nano je ingehaald. Dat bedoel ik niet demotiverend, maar juist goed. Want een klein beetje gas geven is al genoeg om bij te blijven en achter blijven kan altijd opgelost worden door een hardere trap op het pedaal. Jij bent in controle over wat er gebeurt met je woorden. En jij kan deze NaNoWriMo overwinnen!


Ik vind het allerbelangrijkste dat je plezier hebt in dat je het doet. De Nano levert een prachtige community op met super leuke accounts die samen met jou die slag slaan. Dit is iets wat je doet omdat je er passie voor hebt, ook al is het soms zwaar en demotiverend als het niet lukt zoals je dat wilde. Vergeet die passie onderweg niet, vergeet niet hoe leuk het is om je eigen werk dadelijk op papier te hebben, vergeet niet hoeveel liefde je krijgt van de karakters die je neer zet en vergeet niet hoe fijn het is om al je ideeën los te laten op papier. Het belangrijkste is dat je dat onthoudt.


Dus lieve Nano strijder: Zet hem op! Ik zie je bij de finish.


-S.

0 keer bekeken
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon

© 2019, Fancy Words en zijn content is eigendom van Sam Ashton