Zoeken

Muziekpraatjes - DodieEr zijn slechts enkele artiesten die met hun woorden mijn hart weten samen te knijpen met beide handen en drie voeten. Dodie Clark weet hoe ze het moet doen met heel haar lichaam. Dodie is pas sinds ongeveer anderhalf jaar in mijn leven. Haar muziek is misschien nog niet zo lang bekend in mijn oren maar het is bekender dan bekend. Het is alsof haar muziek mijn allerbeste vriend geworden is. En daarom verdient Dodie Clark een shoutout tijdens de kick-off van muziekpraatjes.

"What a strange being you are. God knows, where I would be if you hadn't found me, sitting all alone in the dark."

Afgelopen jaar mocht ik eindelijk mijn tegenwoordig allergrootste idool live zien. Ik stond op nog geen twintig meter afstand van het podium, met een uitzicht op Dodie. Prachtige Dodie Clark. Voor de mensen die nog helemaal niet bekend zijn met de naam Dodie- wat ik begrijp want ze is niet echt top 40 bekend- zal ik even een korte omschrijving doen van haar muziek. Dodie is een artiest van woorden. Haar nummer zijn net poezië vertaald naar muziek. Deuntjes die op een ukelele of piano worden ontwikkeld en gespeeld. De deuntjes zijn zacht en harmonieus. Heerlijk om naar te luisteren tijdens het studeren of (wanneer je net als ik dan alle woorden mee gaat zingen) voor een avondje relaxen in bad. Haar muziek weet mijn gevoelens te vertalen naar nummers zoals ik dat zelf nooit kan. Er zijn een aantal absolute favorieten die ik dan ook graag even doorspreek. Want , man passen die goed bij mijn leven.

Intertwined

Mijn absolute favoriet! Dit nummer weet zich als een mes in mijn maag te nestelen. Ook het enige nummer wat ik zelf heb leren spelen op de ukelele. Intertwined doet me denken aan alle keren dat ik ergens een dubbel gevoel over heb gehad. Na het zien van haar video over de lyrics, weet ik wel dat het daar niet over gaat maar voor mij is dat wat het nummer nog steeds zegt. Iets willen maar er ook bang voor staan.

"Intertwined. Free. I've pinned each and every hope on you, I hope that you don't bleed with me. I'm afraid, of the things, in my brain. But we, can stay here. And laugh away the fear."

Sick of losing soulmates

Dit nummer zou voorafgaand een 'WAARSCHUWING: Niet luisteren in een verdrietige bui' bericht moeten vertonen. Of je moet het dan juist wel luisteren, het is maar wat jou goed doet. Sick of losing soulmates is een van die nummers die heel veel pijn doet als je ook daadwerkelijk net iemand bent kwijtgeraakt, of het gevoel hebt dat je iemand kwijtraakt. Het is dan ook niet heel gek dat ik dit nummer bijvoorbeeld na mijn break-up absoluut niet kon aanzetten. Mocht je je nou wel wat stabieler voelen dan is het zeker een prachtig nummer met een waardevolle betekenis.

"Cause I'm sick of losing soulmates. So where do we begin?"

Guiltless

Guiltless kwam pas dit jaar (2019) uit maar nam meteen mijn hart en alle andere ledematen mee. Het nummer heeft best een vrolijk deuntje ondanks de betekenis achter het nummer. Ook heerlijk om gewoon op de achtergrond te hebben als je niet persé naar teksten luistert. Als Dodie fan vond ik het zo leuk om een 'nieuwe Dodie' tevoorschijn te zien komen. Je hoort in dit nummer zoveel progressie en hele nieuwe kanten van haar unieke stem.

"There is a wall in my life build by you. You opened a door that a kid shouldn't walk through. O I'm not bitter, I'm just tired. No use getting angry at the way that you're wired."

Burned out

Deze staat absoluut niet onderaan omdat hij ook minder waard is. Burned out is het nummer waarmee ik Dodie leerde kennen. Ik vond dit nummer op Youtube en dacht eerst dat het een cover was omdat Dodie simpelweg begon met videos in haar slaapkamer, maar kwam er al gauw achter dat het haar eigen nummer was. Ik werd stapel op dit nummer omdat ik me er zo in kon vinden. Een heel emotioneel lied dat snaren van de gitaar raakt die je nog nooit gevoeld hebt.

"Dreams and ideas should not be the same thing. You waited smiley for this. All she wanted, if she knew. She could take it, I thought too. Be careful, be cautious, but you just wished harder. You waited smiling for this."

Nou moet ik wel eerlijk zeggen dat bijna alle muziek van Dodie mijn favoriet is. Het ligt ook enorm aan de stemmen waar ik in ben. Nummers zoals would you be so kind, the middle en monster zijn ook geweldige 'Lady-Jams' maar die zijn meer voor de vrolijke buien. Maar de bovenstaande nummers hebben een speciaal plekje in mijn hart, bijna alleen maar door de teksten.

Waarom zou jij naar Dodie moeten luisteren?

Ben je fan van een beetje romantiek, unieke songteksten en poezië verwerkt in je playlist? Dan is Dodie perfect voor jou. Tot nu toe heb ik tegen alle mensen die mij vroegen 'Wie is die Dodie nou?' gezegd dat ze er wel echt een smaakpupil voor moeten hebben. Dodie is geen artiest die door zomaar iedereen geliefd zal zijn. Ik kan je dus ook niet zeggen dat je er gelijk fan van bent, want heel eerlijk gezegd, moet het je gewoon liggen.

Neem dus zeker even een snuifje van Dodie's kunst en vergeet niet aan mij te laten weten of jij Dodie fan geworden bent! Nieuwe fans zijn altijd welkom.


-S.

0 keer bekeken
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon

© 2019, Fancy Words en zijn content is eigendom van Sam Ashton