Zoeken

Mijn boek werd voor het eerst afgewezen...

Bijgewerkt: 2 aug 2019


Donderwolken, bliksemschichten en thuiskomen doorweekt van de regen. Ik dacht dat ik alleen nog maar door een donkere tunnel zou lopen wachtend op een lichtpuntje aan het einde wanneer ik mijn eerste afwijzing zou ontvangen. Dat is waar ik mezelf altijd op had voorbereid. Het voelde totaal anders. Het ging gemakkelijker en ik kon me er veel sneller overheen zetten dan ik ooit had gedacht. Sterker nog: vrijwel mijn tweede gedachten (na hé verdorie) was 'nieuwe ronde, nieuwe kansen'.


Zoals je leest: Ik had me er op voorbereidt. Ik wist dat het zou gaan gebeuren. Dat de eerste inzending van mijn boek niet zou gaan leiden tot succes. Niet persé omdat ik niet in mijn boek geloof want mijn boek heeft absolute potentie, als ik dat zelf mag zeggen. Eigenlijk puur omdat het er 'bij hoort'. Ik denk niet dat meer dan 5% van de gepubliceerde schrijvers op deze wereld zonder afwijzing aangenomen is. Dit is waar we doorheen moeten.


De afwijzing kwam natuurlijk binnen als een klap. Ik zat eigenlijk met mijn hoofd in een hele andere wereld toen ik mijn mail opende en die ene specifieke naam bovenaan de inbox zag staan. Die naam waar ik al maanden naar aan het checken was. Ik opende het zonder mezelf er mentaal op voor te bereiden, dat verdomde enthousiasme. "Tot onze spijt moeten wij u mededelen dat wij voor uw werk geen (commerciële) mogelijkheden zien binnen ons fonds." Woorden die ik niet meer uit mijn oren kan spoelen. Die klap kwam tuurlijk aan alsof iemand mijn hoop op een papier had geschreven en het daarna in duizend stukjes scheurde. Ik huilde, gewoon even omdat het toch iets is waar je maandenlang spanning voor hebt, maar kwam daarna snel bij. Een afwijzing is geen belediging.


Inderdaad. Een afwijzing is geen belediging. Lieve Femke (@femkemeijboom) stuurde me een prachtig berichtje over dat ze je boek afwijzen omdat het op dat moment gewoon niet bij hun past. Niemand zegt dat je boek slecht is, dat je schrijfstijl ruk is of dat je beter gewoon stratenmaker kan worden. Niemand! Ze zeggen letterlijk alleen maar dat het voor hen geen commerciële doeleinden heeft. Dat is misschien wel het belangrijkste om te onthouden als jij door hetzelfde heen gaat. Het is geen belediging! Wat je geschreven hebt kan nog steeds goud waard zijn.


Denk aan J.K. Rowling, die tegenwoordig de meest geadoreerde schrijfster in onze eeuw is en daarvoor zeven keer is afgewezen.
Ik stop hier niet! Dat ben ik mijn boek verschuldigd. Dat ben ik mijn passie voor schrijven verschuldigd. Als anderen het kunnen, dan kan ik het ook. Ik kan schrijven, ik wil schrijven en ik ga ooit die boekenwinkels in lopen om te signeren. Een droom stopt niet bij een blok op de weg.


Slechts drie dagen later heb ik mijn boek opnieuw geprint, gebonden en heb ik een nieuwe brief getypt. De volgende uitgeverij is aan de beurt. De volgende maanden van hoop, wachten en spanning zijn begonnen. Vind ik dat erg? Nee, natuurlijk niet! Dit is waar ik voor heb gekozen als schrijfster. Eerlijk gezegd geeft het me weer opnieuw van die kriebeltjes. Mijn boek krijgt gewoon een nieuwe kans.


Mijn personages zijn de helden van hun eigen lot geweest, nu is het aan mij om hun lot in goede handen te brengen.


- S.0 keer bekeken
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon

© 2019, Fancy Words en zijn content is eigendom van Sam Ashton