Zoeken

Jijzelf bent het mooist

Het lijkt iedereens grootste strijd in het leven. Dat waar we voor gaan. Onszelf zijn. Maar waarom lijkt het ook onze grootste angst om onszelf te mogen zijn? Na het beluisteren van Kalyn Nicholson haar podcast 'How to be yourself?' ben ik hier heel erg over na gaan denken. Een verklaring heb ik niet, maar wel mijn eigen mening en het advies dat ik jou durf te geven.We leven in een wereld vol voorbeelden. Instagram vertelt ons hoe we kunnen zijn en hoe mooi het leven mag zijn, Twitter maakt het makkelijk om te lezen hoe iemand anders de wereld bekijkt en Youtube is een hele eigen wereld op zichzelf. Al deze Social Media platformen zijn een voorbeeld. Iets dat wij volgen. Nou is deze wereld- zoals Kalyn Nicholson ook zei- gevuld met 7,53 miljard van ons. In 2017 althans. 7,53 mensen die een eigen voorbeeld zoeken. Die zoeken naar iets om te volgen omdat ons aangeleerd is dat het belangrijk is om de mensen na te doen die het goed doen online.


Maar lieve schat, uit al die 7,52 miljard mensen die overblijven (misschien wel meer onderhand), is er niemand zoals jij. Sure, er zijn mensen met dezelfde interesses en dezelfde trekjes, maar niemand met precies dezelfde combinatie van alles dat jou jou maakt. En precies dat maakt het eng. Dat er zoveel mensen zijn maar niemand die voor jou het voorbeeld kan zijn. En ik kan het nog een beetje enger maken: Er gaat nooit iemand komen die jou dat voorbeeld gaat geven.


Leven zonder een voorbeeld is een 'ding' geworden. We zoeken continu naar inspiratie op letterlijk alle platformen die we kunnen vinden. Die inspiratie is ook heel essentieel voor ons leven, geloof me! Het wakkert vaak lampjes in ons brein aan die we niet altijd aan durven te zetten wanneer we op onszelf zijn. Creatieve lampjes, motiverende lampjes, wensende lampjes. We willen meer uit ons leven halen doordat deze sprankeltjes gaan knipperen tijdens het zoeken naar deze inspiratie bronnen. Dus dat we naar een voorbeeld zoeken om onszelf te zien en te kopiëren is helemaal niet gek. Onbewust, moet ik daarbij zeggen. We doen dit volledig onbewust....


Dus waarom is het zo moeilijk? Waarom kunnen we niet gewoon zijn wat we in ons voorbeeld zouden willen zien?


Omdat we niet weten wie ons voorbeeld is.


Begin je te begrijpen wat ik bedoel?
Nou is het tijd om je te kalmeren. Leg je zweethandjes neer, breng je hoofdje tot rust en lees wat ik nu zeg: Geen voorbeeld hebben is het mooiste cadeau dat je ooit zult krijgen. Je mag alles, je kan alles, je mag elke combinatie zijn die je wilt zijn. Hokjes hebben ons het idee gegeven dat we ons op een bepaalde manier moeten gedragen, maar niets is minder waar. Wil jij een vintage outfit dragen met een natuurlijke uitstraling? Dan hoef je echt geen hipster te zijn die niet af en toe heel classy op een feestje kan verschijnen. Hou jij van Heavy Metal? Dan hoef je echt niet perse dat Ed Sheeran concert af te zeggen hoor. Iedereen mag elke combinatie van alles wat die maar ook wil zijn zijn.


Toch durven we niet altijd. Onbewust zijn we altijd op zoek naar een kliekje om in te passen. We gaan ons aanpassen naar de natuur van dat kliekje zodat we niet opvallen of ergens buiten vallen. En dat is zo ontiegelijk jammer. Stel je eens voor wat je allemaal kan zijn als je eens niet bang bent om ergens buiten te vallen. Bedenk je is wie jij bent als je niet hoeft na te denken over wat wie dan ook van je vindt.

Nee, dit hoeft niet allemaal vandaag. Probeer je hier de aankomende weken of dagen eens op te richten. Probeer te mediteren met als focuspunt wie jij kan zijn of schrijf er elke dag een beetje over. Dan.. wanneer je weet wie er mogelijk verstopt zit in jou, kan je ontwaken uit het idee dat je dat niet mag zijn.


Het allermooiste vind ik als ik mensen ontmoet waarvan ik de puurheid zie. Dat wanneer je met die persoon aan het praten bent, je voelt dat die persoon durft te zijn wie hij/zij is. Een eigen tintje aan de kleding, een manier van bewegen, enthousiasme, de manier waarop die persoon zichzelf eigen maakt. Ik hou er van. Ik heb ook genoeg mensen in mijn leven die op een timide wijze zichzelf durven te zijn. Toch voel je dat aan iemand anders.


Ondanks dat er zoveel mensen zijn die zichzelf wel al gevonden hebben, zie ik zo snel als mensen het nog niet helemaal durven. Maar daarvoor is het leven. Het is en blijft een grote ontdekkingsreis tot jezelf vinden. Van begin tot eind ontwikkel je tot de persoon die je mag zijn. Ik hoop dat deze blogpost je iets minder bang heeft gemaakt voor die reis, en vooral voor de uitkomst.


- S.

0 keer bekeken
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon

© 2019, Fancy Words en zijn content is eigendom van Sam Ashton