Zoeken

Internationale stage, do or don't?

Eind 2019 ben ik vertrokken naar België om stage te lopen bij Landal Mooi Zutendaal, en hoewel me dat super is bevallen weet ik dat er heel veel zenuwen en onzekerheden bij komen kijken. Nu ik weer thuis ben en met beide benen (nog altijd) op de grond sta, help ik graag de twijfelaars een handje. Dus, twijfel jij nog over je internationale stage? Of ben je al overtuigd maar kan je wel wat tips gebruiken? Lees dan maar gauw verder.


Deze blogpost is verdeeld in vier delen:

- Mijn ervaring en stage

- Dingen die je moet weten voordat je de knoop doorhakt

- Dingen die je moet weten voordat je vertrekt

- Dingen die je moet weten tijdens je stage


Ik vertrok naar België. De reden om iets dichter bij huis te blijven was voor mij veelvoudig. Allereerst omdat het niet mijn voorkeur land was, dat was Engeland. Helaas kwam de Brexit in de weg en werd het bijna onmogelijk om daar iets te vinden. Ik had de droom om op buitenlandstage te gaan bijna opgegeven toen mijn leraar binnenliep met de optie om naar een Landal park in België te vertrekken. Halsoverkop heb ik besloten om te gaan en dit avontuur gewoon in handen te nemen. Wegens mama kwam het goed uit dat het "België maar was", maar zelfs België was een heel eind verwijdert van de veilige thuishaven waar ik aan gewend was.


Alles viel snel op zijn plekje en ik heb geluk gehad met zo'n heerlijk stageteam! Al zat ik dan wel alleen daar, ik heb de meest leuke, vrolijke en bijzondere mensen ontmoet. Nou moet ik zeggen dat ik over veel IBPV dingen niet mee kan praten omdat ik bijvoorbeeld niet zo'n gigantische cultuurshock kreeg en gewoon in mijn eigen taal kon spreken. Maar dat haalt niet weg dat ik alleen en zonder hulp naar een ander land ben vertrokken om stage te lopen op een plek waar ik niemand kende.


Dus.. buitenlandstage. Het klinkt als niet zo veel maar zodra je dichtbij die streep komt gaan je handen toch wel beven. We zijn heel erg gewend aan thuis, niet alleen aan thuis maar vooral aan onze cultuur. Voor een aantal maanden vertrekken naar een land waar je alleen komt voor cocktails en vakantiehuisjes komt dan heel intimiderend over. Ik wil echt niet wegwuiven dat het spannend is maar ik zeg alvast: die grote angsten mag je loslaten. Op buitenlandstage is meer dan alleen maar naar het buitenland reizen, het is jezelf ontwikkelen zoals je dat nog nooit gedaan hebt... en dat is fantastisch.


Dingen die je moet weten voordat je de knoop doorhakt:

- Als jij het wilt, dan kan je het!

- Culturen zijn verschillend, verdiep je dus in het land voor je de keuze maakt.

- Zonder zelfstandigheid gaat het niet lukken.

- Wees verantwoordelijk voor jezelf.


Met al die dingen probeer ik het volgende te zeggen: jij zorgt voor de uitkomst van jouw stage. School kan alles aan je meegeven. De formulieren, de financiën, soms zelfs het stagebedrijf en een accommodatie!


Ze zullen het je allemaal wel uitgelegd hebben. Waar je heen kan, de bedrijven, hoe mooi het avontuur kan worden en welke vergoedingen je kunt regelen. Maar wat school niet voor jou kan doen is je mindset aanpassen. Dat ligt bij jou! Als jij in je schoolbankje droomt over avonden op de Playa, maar niet de moeite wilt nemen alles te regelen om er te komen, dan moet je niet kiezen voor buitenlandstage... oftewel IBPV. Zodra je in het buitenland zit moet je het zelf doen, dus laten we daar alvast mee beginnen bij de voorbereidingen.


Dat kan eng zijn!


Misschien ben je geen zelfstandig mens maar wil je dat juist worden door deze stage. Wat doe je dan? Als jij zeker weet dat je dit wilt, dan ben je al een heel eind. De motivatie om te gaan moet er zijn. De motivatie om te willen ontwikkelen en je hardste best te doen is belangrijk. Jouw bedrijf neemt iemand in huis van een heel ander land, net zoals jij daarheen vertrekt. Dat is voor hun even spannend als voor jou... oké misschien iets minder... maar je hebt wel iets te bewijzen in het bedrijf.


Dingen die je moet weten voordat je vertrekt:

- Zorg dat ook jij alle papieren op een rijtje hebt.

- Zorg voor genoeg financiële ondergrond.

- Zorg dat je zelf contact gehad hebt met je stagebedrijf.

- Weet dat het goed komt en je niet hoeft terug te krabbelen....


De voorbereidingen zijn CHAOS! Dat vertel ik je vast. Formuliertje hier, formuliertje daar, en ondertussen door de bomen het bos niet meer zien. Maar hier moet je eventjes doorheen bijten. School kan je helpen met alles wat er gebeuren moet en in de meeste gevallen wordt dit zelfs al automatisch aangeboden. Geef je over aan wat er gedaan moet worden en strijd tot de laatste handtekening. Voor je het weet sta je op het vliegveld en hoef je er niets meer mee te doen dan ze in je koffer bewaren. Want ja: Neem alles mee! Die formulieren heb je niet voor niets ingevuld en zullen dus ooit nodig zijn tijdens je stage. Zorg dat deze formulieren in orde zijn zodat je geen gedoe tegemoet loopt.


Persoonlijk vond ik het heel fijn dat ik eerst contact heb gehad met mijn stagebedrijf. Daardoor wist ik een beetje wie ik tegen zou komen en waar ik me zou moeten melden. Grappig verhaal: ze dachten dat ik een jongen was tot het moment dat ik met mijn stagebegeleidster belde haha. Gewoon even die stem gehoord hebben kan geruststellend zijn, en wederzijds sta je gelijk een streepje voor! Daardoor wist ik dat het wel goed zou komen en dat ik hoe dan ook op een goede plek zou belanden.


Dingen die je moet weten tijdens je stage:

- Het zal even eng en wennen zijn, maar dat hoort erbij.

- Niet alles zal perfect zijn.

- Je bent daar om te leren, fouten mogen dus gemaakt worden!

- Probeer te genieten van de tijd die je daar hebt. Wees dus niet bang om hier en daar eens een later avondje te maken... deze herinneringen maak je maar één keer.


Dit is jouw tijd! De tijd om jezelf te leren kennen, je hardste best te doen maar ook hier en daar eens los te laten. Je bent waarschijnlijk nooit meer zo 'thuis' in een ander land. Niet op korte duur. Maak de herinneringen die je in Nederland niet kan maken en leer nieuwe mensen kennen. Ook dat is waar IBPV om draait: mooie herinneringen en leerzame avonturen. Ik weet van mijn school dat ze dit ook wel onder onze riem staken.


Ik kan niets meer dan IBPV aanraden, maar zoals eerder vermeld wel alleen als je verantwoordelijk kunt zijn voor jezelf of de motivatie hebt dat te leren. Je gaat de mooiste herinneringen maken en zult niet terugkomen als dezelfde persoon.


Wel als een beter ontwikkelde versie van jezelf....


Heb jij vragen over IBPV? Stel ze gerust via: fancywordscontact@gmail.com. Ook via Instagram, Twitter of Facebook mag je me benaderen voor advies over jouw buitenlandstage!


-S.0 keer bekeken
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon

© 2019, Fancy Words en zijn content is eigendom van Sam Ashton