Zoeken

Hoe om te gaan met grote levensveranderingen

Ik ben een meisje van de plannen. Zodra ik stop met to-do lijstjes maken en het plannen van mijn weken, raak ik van mijn padje. Zo had ik altijd mijn levensplan voor me uitgeschreven. Ik wist dat ik 2 MBO opleidingen voor mij had liggen en daarna naar de kunstacademie wilde. Al jaren zag ik mezelf precies daar, op die route, maar sinds deze week is de wind gekeerd. Niet toegelaten worden op mijn droomopleiding was niet alleen zwaar omdat het mijn droomplek is, maar ook omdat dit voelt alsof ik op een afgrond sta en de sprong moet nemen.


Tijdens het afstuderen en het selectieproces kreeg ik enorm vaak de vraag of ik een blogpost wilde schrijven over hoe ik mijn toekomst voor me zie. Elke keer zei ik: "Dat durf ik niet totdat de selectie voorbij is". Ik wilde mezelf niet 'jinxen' maar eerlijk gezegd was ik vooral bang om vóór mijn eigen ogen te falen. Na de tweede ronde ontving ik de afwijzing en kreeg ik te horen dat ik niet behoorde tot het kleine groepje nieuwe studenten. Ik stond plots voor een spiegel waar het spiegelbeeld niet meer zichtbaar was, en dat is in het leven van een perfectionistische planner best angstaanjagend.


Ja. Het deed pijn.


Het voelde letterlijk als een gebroken hart. Buikpijn, geen eetlust, tranen en een rondspokend brein. Simpelweg omdat ik doodsbang was voor de val. Simpelweg en zoals eerder vermeld ging dit niet alleen omdat het mijn droomopleiding was maar ook omdat ik bang was voor 'geen plan' hebben. Maar met behulp van de mensen die het meest om me geven, heb ik de grootste pijn kunnen verzachten en weet ik nu dat er ook heel veel positieve kanten zijn aan veranderende plannen.


Ik heb geleerd dat op de afgrond springen niet betekent dat ik geen parachute kan uittrekken en van het uitzicht kan genieten. En daarover zou ik het graag willen hebben met jullie.


Fase 1

De radeloze fase waarin je niet zo goed meer weet wat je nu gaat doen. Het voelt bijna als een midlifecrisis. Maar schroom niet om je hier helemaal aan over te geven. Ik geloof heilig in het universum dat plannen voor je klaar heeft liggen en ik geloof heilig in de quote van Winnie The Pooh "Great things come from doing nothing".


Sla je armen open en kijk uit over de rand van de cliff. Heb geen enkele verwachtingen en laat elke emotie die je daarbij voelt op je af komen. Als dat betekent dat je een paar dagen in bed ligt met series en chocola zoals in mijn geval, of als je dagen in het bos te vinden bent met je koptelefoon op, dan is dat prima! Ga ermee om zoals jij dat wilt, maar stop met verwachtingen hebben van alles dat komen gaat.


Dit is jouw vrijbrief om compleet en schaamteloos onproductief te zijn. Ik geef hem je. Hier is die. Ik zie je wel voor fase 2 als je genoeg hebt van levenloos zijn.


Fase 2

De fase waarin je plan A neer gaat leggen. Het is tijd om die droom los te laten en te weten dat het enkel een idee in je hoofd is geweest. Tot nu toe is het ook slechts een verbeelding geweest dus dan kan je daar ook weer overheen groeien. De droom mag weer in de wolken gaan vliegen zodat je er op terug kunt kijken als je ooit nadenkt over 'wat je vroeger wilde worden'.


Jouw droom A is verleden tijd. Hoe hard het ook klinkt.


Fase 3

De fase waarin je plan B in de ogen mag kijken. Soms is er niet heel veel tijd om te rouwen, zoals bij mij. Ik moest toch een nieuwe opleiding hebben, hoe erg ik ook baalde. En dus, na een weekje balen, heb ik mij ingeschreven voor Communication en Multimedia Design.


Soms is er heel veel tijd en als je die hebt dan raad ik je ook super erg aan om die te pakken. Blijf nog even lekker hangen in een goede combinatie van fase 1 en 2 als er geen haast achter jouw nieuwe plan zit. Zo zul je waarschijnlijk hele nieuwe dromen vinden in het niets doen.


Maar als je wel zover bent dan mag je opkijken naar de nieuwe droom. Zijn ogen zullen net zo fel schijnen als de vorige. Weet dat er ook in nieuwe plannen heel veel moois verstopt kan liggen. Tijdens de grote verandering in mijn leven heb ik vaak tegen mezelf en anderen gezegd dat er 'vast wel weer nieuwe dingen op mijn pad komen'. En ook jij mag daarin geloven. Plan A was een plan en dat plan is er slecht een van de duizenden die jou gelukkig kunnen maken.


Ik snap het: je hebt er zo lang over gedroomd dat het de enige weg lijkt.


Dat is alles behalve waar. Ik zelf hang nog een beetje rond tussen fase 2 en 3 dus snap echt met heel mijn leven dat het een rotgevoel is. Maar echt waar lieverd, er is meer dan alleen die eerste droom.Dus hoe ga je er nou werkelijk mee om?

Loslaten en je armen spreiden. Een open-mind hebben zit niet bij iedereen in het pakket, maar je kunt het wel aanleren. Geef niet op omdat het plan niet helemaal loopt zoals je gedacht had. Het leven gaat om proeven, beleven en meemaken. Dat betekent ook dat je soms leeft zonder een voorgeschreven briefje.


Stel je plannen veranderen, stel je wereld staat even helemaal op zijn kop en de weg lijkt te kronkelen in richtingen die op menselijke voet niet te bereiken zijn: dan is dit het perfecte moment om stil te staan.


Want ik heb het nog niet gezegd, maar dit moment is jouw kans om een nieuwe start te maken. Je staat letterlijk voor een blank canvas met de verf in jouw handen. Schilder het met nog meer kleur totdat je erin durft te geloven dat het pad waar je op loopt gemaakt is voor jouw voeten.


Ook al betekent dat dat je het bospad met brandnetels moet doorstaan!


-S.

0 keer bekeken
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon

© 2019, Fancy Words en zijn content is eigendom van Sam Ashton