Zoeken

Hoe je kunt beginnen met mediteren + app reviews

Mijn leven lijkt misschien georganiseerd en mooi hier op de blog, maar mijn brein is niet altijd zo rustig geweest. Ik heb het moeten leren. Mijn derealisatie had het nodig een opfrisbeurt te krijgen en daarnaast eindelijk weer rustig adem te kunnen halen. Er lagen verschillende opties op mijn bordje waarvan de grootste 'meditatie' was.


Wat is meditatie?

Ooit gehoord van de term neuroplasticiteit? Ik ook niet. Totdat ik me ging verdiepen in meditatie. Ik kan je vertellen: het is een magisch proces dat mediteren.


Neuroplasticity The ability for the brain to recognize and reorganize itself and create new neutral pathways and networks along which information can travel.


Het brein bestaat uit neuronen (hersencellen), deze neuronen zijn allemaal verbonden waardoor 'wegen' ontstaan. Deze wegen maken jouw brein wie het is. Ze zorgen voor je gedrag en voor de manier waarop je denkt. Door te mediteren en dus door neuroplasticiteit, maak je nieuwe verbindingen tussen de neuronen waardoor je anders gaat denken. Bizar he?


Mediteren zet jou weer achter het stuur van je eigen leven. Jij bepaalt de route en jij creëert de ruimte tussen denken en de reactie op deze gedachtes. Nu je dit basis informatie hebt, kan ik je meenemen in mijn ervaringen van deze magische manier van het brein.Ik kende het hele concept meditatie al wel van mijn vader. Hij leerde een aantal jaar geleden hoe hij zijn brein moest temmen. Daarbij ook mijn stiefmoeder die helemaal in het spirituele wereldje zat. Ik kende het concept, maar leerde het pas voor het eerst kennen toen ik Balance (een vorm van yoga) lessen volgde. Aan het eind van elke les gingen we tien minuten op de grond mediteren. Al herinner ik me nog heel goed dat ik de eerste keren niet begreep wat ik nou eigenlijk deed, voelde ik de derde keer ineens een sprankje verheldering. Ik werd wakker uit die meditatie en begreep het.


Dus... toen begon ik te trainen. Ik gebruikte verschillende apps, youtubers en muziekjes om mijn perfecte meditatie te vinden. Ik kon mezelf steeds vaker en steeds langer tot rust brengen. Mediteren werd het rustigste moment van mijn dag, het werd een routine die ik tot de dag van vandaag niet zou willen missen omdat ik er niet alleen productiever maar ook stress bestendiger van word.


Maar goed, eerst even terug naar de apps want dit is tenslotte een blogpost om jou ook te helpen. Ik heb hieronder een aantal van mijn favoriete meditatie apps op een rijtje gezet waar jij als beginner je eerste stappen mee kunt zetten.


Insight Timer: Deze app is heel goed voor meditaties met begeleiding. Ik vind het op chaotische dagen iemand te hebben die me door de meditatie heen begeleid. Zo kom ik makkelijker tot rust. De app biedt veel mogelijkheden zelfs als je niet betaald! Daarom gebruik ik deze nog regelmatig.

Headspace: Dit was de eerste app die ik gebruikte. Vijf sterren omdat dit de beste ontmoeting met meditatie is! Headspace leert je stap voor stap om te mediteren. Elke dag krijg je een bijbehorend filmpje om de weg te wijzen en daarna een qua tijd opbouwende meditatie met begeleiding. Helaas stopt de gratis versie op een bepaald punt en moet je voor nieuwe dingen gaan betalen, maar om te starten raad ik deze zeker aan!

Breath: Deze app gebruik ik momenteel veel. Ik vind deze vooral fijn omdat de app je eerst de mogelijkheid geeft om te onderzoeken hoe je je op dat moment voelt. Dat maakt de meditatie doelgericht.

Calm: Een app waar ik minder ervaring mee heb en die ook iets meer gericht is op mensen die al wat langer mediteren. Er zit (voor zover ik heb meegemaakt) geen begeleiding in. Het zijn natuur geluiden etc. om op te mediteren of gewoon even rustig bij stil te staan.


Wat deed meditatie voor mij?

Als iemand met een extreem chaotisch en opgeslokt brein is meditatie als een medicijn geworden. Ik stap niet snel naar anderen om iets op te lossen, wil niet naar een psycholoog want zo erg zijn mijn problemen niet, daarom ben ik gelukkig dat ik mijn eigen medicijn gevonden heb. De meditatie zorgt ervoor dat als ik denk dat er 20.000 mieren rondkruipen in mijn brein en mij op tenen laten lopen, het eigenlijk één vlindertje is die ronddartelt om te leven. Ik leer steeds beter hoe het is om hier te zijn, en dan bedoel ik ook echt hier. Niet half in mijn hoofd, half bezig met mijn to-do lijst, niet half bezig met problemen voor volgende week, maar hier.


Over een jaar ben ik zo extreem verandert en ik weet dat het hierdoor komt. Als ik een week niet ga zitten voor mijn meditatie en mijn tarot dan word ik weer warrig. Om daar aan toe te voegen: Tarot maakt het mogelijk ook nog te reflecteren op de problemen waarvoor ik mediteer. Maar over tarot vertel ik een andere keer meer, dat is weer een nieuwe ervaring.


Wat ik probeer te zeggen is dat voor alle creatieve chaoten meditatie een super fijne en verhelderende oplossing is. Je leert jezelf kennen en de manier waarop je brein werkt. Je leert steeds meer stapjes nemen naar een gelukkiger leven.


Neem jouw kleine stapje richting een gezonder en gelukkiger leven. Geef ook vooral niet op na de eerste keer! Er komt een moment waarop de meditatie je waker schudt op een totaal nieuwe manier. Een nieuw inzicht en een nieuwe wereld.


- S.

0 keer bekeken
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon

© 2019, Fancy Words en zijn content is eigendom van Sam Ashton