Zoeken

Hoe een relatie verandertWeet je nog hoe spannend het was? Onze eerste aanraking? Elke keer als je me in mijn ogen keek voelde ik het branden. Mijn voeten waren op een kokend putjes gaan staan, aderen roodgloeiend van de angst. Ik was niet bang voor jou, ik was bang voor het gevoel. Toen kende ik het gevoel dat jij mij gaf nog niet. Weet je nog hoe spannend het was? Toen je voor de eerste keer langskwam. Toen elke beweging nog leidde tot de gedachten “Gaat hij mijn hand pakken?”. Ik wilde alles van je weten, kennen wie je was en horen bij je verleden. Ik wilde jouw schouder constant tegen de mijne voelen zodat we samen herinneringen creëerde. Voor jou was die spanning er sneller af dan bij mij. 


Het begin

Een relatie komt in alle soorten en maten, en wat ik hier ga vertellen heeft dan ook echt niet op iedereen tegelijk betrekking. Dit zijn eigen ervaringen, dingen die mij zijn opgevallen en hoe het voor mij gevoeld heeft. Maar toch denk ik dat we in het globaal allemaal door dit verhaal heen reizen. Het begint bij een kriebel, het gevoel dat je bij iemand wilt zijn maar nog niet zo goed snapt waarom. Soms gebeurt het heel sporadisch, zoals bij mij. Iets laten we zeggen- oncharmants- (Lees: een zoen in een discotheek) die uitloopt op een lust. Het is zo zenuwslopend om voor het eerst, of nouja- om in het begin bij die persoon te zijn die je zo laat voelen. Alles wat ze doen, alles wat ze zeggen, het werkt op je hart. Het gaat twintig keer sneller kloppen bij een kleine fluister. Misschien voelt niet iedereen zich zo. Ik weet namelijk zeker dat het voor mijn vriend in het begin nog niet zoveel deed. Maar ik ben nou eenmaal een hopeloze romanticus en wilde gelijk alles van hem leren kennen. Ik wilde bij hem zijn.


Weten dat ik zijn meisje was. 


De eerste drie-vier maanden voel je je zo opgelaten en vrij, dat gevoel van iemand bij je hebben is een gevoel waar je aan begint te wennen. En dan plots… beginnen dingen te veranderen.


Weet je nog hoe spannend het was? Anders spannend deze keer. Je werd bang voor wat we worden zouden. Bang voor meer dan die roodgloeiende raas. Jij eerder dan ik. Het was vooral spannend, toen je af begon te stoten. Je angst ging laten zien, en ik dacht dat me harder aan jou vastknijpen de oplossing was. Ik kon niet zo goed accepteren dat die eerste spanning er niet meer was. Dat jou kennen nu bereikt was, het verleden nu ook van mij. Zo ver had ik daar niet over nagedacht. 


Verandering

Geen mens houdt van verandering, dat is een gezond instinct dat we bij ons dragen. En hoewel sommige mensen leven met de quote 'If nothing ever changes, nothing changes' zijn er ook mensen die bang zijn voor wat verandering is. In relaties is dat niet anders. Want ook al het spannende en de kriebels van elkaar leren kennen worden op een bepaald moment minder. Je begint de persoon te begrijpen, je weet hoe hij is. Natuurlijk zijn er nog genoeg ins- and outs voor je om te ontdekken, maar de basis is gezien. Je hebt er voor gekozen om bij elkaar te zijn voor wie de persoon is, in plaats van bij elkaar zijn om te ontdekken wie de persoon kan zijn.


Nu is voor mij deze ervaring anders, want ik heb een relatie die onderbroken is. Bij ons was deze drempel op de weg teveel. Er was nog teveel moeite met het accepteren van deze verandering. Voor ons was dat toen de beste keuze, want het heeft dingen heel erg duidelijk gemaakt. Natuurlijk had ik liever geen moment met hem willen missen, maar het heeft onze relatie sterker gemaakt.


En zulke dingen gebeuren.


Dat klinkt gek, want waarom zou je zeggen "oh een break-up is heel normaal". Natuurlijk is dit niet normaal, en natuurlijk is het niet iets wat je wenst. Maar wat ik wil zeggen is: Het is normaal dat dingen in een relatie niet altijd vlekkeloos gaan. Na een bepaalde tijd veranderen de kriebels in houden van. Na een bepaalde tijd ken je die persoon zo goed dat er irritatie punten ontstaan. Wees dus niet bang bij het kleinste obstakel, deze obstakels zijn heel normaal in een veranderende periode.


Het maakt niet uit op welke manier het bij jou gaat, maar weet dat die drempel normaal is. Het is normaal om daar even te twijfelen en het gevoel te hebben dat je misschien niet meer wilt dan wat je hebt. En misschien heb je dan de ruimte nodig om dat te overwegen, of misschien jij niet maar de ander wel. Geef het de kans om rustig te bezinken. Geef jullie allebei de kans om van pure verliefdheid een rustig plekje te maken voor houden van. Misschien heb je dat niet nodig…. dat is een nog mooier verhaal! Maar is het wel zo? Wees dan niet bang… dat gebeurd niet alleen jou. 


Weet je nog hoe spannend het was? Toen ik voor het eerst dezelfde deur als jou open draaide. We ineens een keuken en een bank deelden. Ja, een andere spanning als de eerste aanraking, maar een spanning net zo waardevol. Zullen we ooit beseffen hoe spannend het blijft wat we samen hebben? Dat er iemand is die jouw leven met je meeleeft? Ooit dacht ik dat ik niet zou kunnen missen wat we in het begin hadden, dat ik nooit zou wennen aan hoe normaal dingen begonnen te worden. Dat ik roekeloos rond zou rennen om te proberen dat eerste gevoel te redden. En ja, dat heb ik gedaan. Het spannendste is dat ik nu weet dat we het samen delen. Dat alle spanningen voor ons hetzelfde voelen. Wij samen een team zijn. Jij en ik tegen de wereld. Ook al lijkt dat soms niet zo.


Omarming

We stapten over de drempel. Daar hadden we eerst 2 maanden rust voor nodig, maar toen kregen we wel een nog mooiere relatie ervoor terug. We zagen dingen ineens heel anders. Ik kon hem meer met rust laten, hij wilde mij net iets liever bij hem houden. Onze weegschaal werd weer rechtgetrokken. Leren van elkaar, dat is denk ik het belangrijkste in een relatie. Vooral op dit punt. Weet wat de ander fijn vind en waar die persoon juist zenuwachtig van wordt. Weet wanneer je beter afstand kunt nemen en wanneer het belangrijk is dat je dichtbij komt staan. Een relatie verandert continu omdat wij mensen continu veranderen. 


Dit is het moment dat je gaat genieten van andere dingen. Ik heb in het begin veel moeite gehad met accepteren dat niet alles meer samen hoeft, en dat de eerste kriebels er niet altijd meer waren. Maar o mijn god, wat ik nu heb is meer dan ik ooit had durven dromen.


Voor de Friends kijkers onder ons- en dat zullen er vast veel zijn- herinner je de scene nog waarin Monica alle passie terug probeerde te halen? "Wasn't it a lot more exciting when we were all over each other all the time?"

Chandlers reactie is precies waar ik het nu over heb, "Yeah that was really great. But to be honest I'm more excited about where we are now. To get past the beginning and still want to be around each other all the time. I think that is pretty incredible."


Om het vertrouwen, respect, het gevoel van thuiskomen in iemand te hebben. Dat gevoel is een prachtig gevoel. Het is spannender dan alles wat daarvoor gebeurd, maar het is geweldig. Daarvoor heb je verandering nodig... daarvoor gebeurd dit allemaal.


En als een relatie naar dit gevoel verandert... ja, dat is best wel "incredible".


-S.

0 keer bekeken
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon

© 2019, Fancy Words en zijn content is eigendom van Sam Ashton