Zoeken

Hoe blijf je gemotiveerd tijdens de zelf-quarantaine? // Thuiswerkers

Het is stil op straat, het land- de wereld is stilgevallen alsof een meteoor op ons in is geslagen. Scholen gaan dicht, cafe's sluiten hun deuren en mensen blijven bewust bij elkaar uit de buurt. En dit alles omdat het ons is opgedragen. Niet voor iedereen is het zo gemakkelijk te accepteren dat ze thuis zitten in plaats van hun werk uit te voeren zoals ze dat normaal doen. Begrijpelijk! Voor die mensen heb ik hier een duwtje in de rug om jezelf niet te laten vallen in deze bizarre tijd.
Eerst even deze hele situatie. Ik had je twee weken geleden niet kunnen geloven als je tegen me zei "Over twee weken is heel het land in lock-down". Het is niet dat ik je uit had gelachen maar ik had zeker een mening gehad over deze hele situatie. Daarover was ik toen veel te naïef. Wat er nu voor zorgt dat mijn brein soms niet bijhoudt wat er allemaal in de wereld gebeurd. Maar ik lees zoveel wonderlijke berichtjes van mensen die elkaar steunen en over de mensheid die elkaar de hand weer vast pakt. Ergens probeer ik sterk te geloven dat het universum ons het besef moest geven dat de mensheid samen op deze aarde staat, en dat we dat heel vaak voor lief nemen.

Gisteren stond ik op straat, klokslag 8 uur. Tientallen mensen begonnen te klappen tegen een lege straat. Ontroerd door wat de zorg, ver van dit symbool vandaan, voor ons aan het doen is. En zo is het. Als je je af hebt gevraagd waarom we het doen als de zorgmedewerkers het niet eens horen dan wil ik graag antwoorden met: Uit respect! Ik woon in een klein dorp en het effect was dus lang niet zo groots als in steden waar ze van de balkons hebben geschreeuwd, maar ik was ontroerd door de filmpjes en onze eigen buurtgenoten. In deze situatie is alles wat we kunnen bieden respect. En zo moeten we dat houden.


Daarbij heb ik ook enorm veel respect voor alle ondernemers die momenteel met hun handen in het haar zitten. Jullie hebben veel te verduren in een abrupte tijd. Medewerkers die ineens allemaal achter hun bureautje thuis zitten, jullie houden onze economie groot tijdens een zware val. En daarom! Lieve thuiswerkers, wil ik jullie helpen het beste uit jullie dag te halen.


Thuiswerken is geen eitjes bakken

Het klinkt altijd heel mooi, "thuiswerken". Niet naar buiten hoeven om geld te verdienen. Ik durf een petitie te starten en mensen te vragen wat ze liever hebben, wedden dat 70% je zal antwoorden dat thuiswerken niets voor hen is. Het verschil maken tussen thuis en werk is namelijk plots heel erg moeilijk. Om dat een beetje vol te kunnen houden moet je al een heel erg structureel brein hebben, en laten we eerlijk zijn... dat is een prestatie. Je hebt namelijk niet die ochtendspits om je duidelijk te maken dat jouw brein over 5 minuten op "werkstand" moet springen en je hebt geen collega's met wie je moeilijke problemen kunt bespreken. Thuiswerken is niet opstaan en eitjes bakken en zomaar een keer aan kakken wanneer je daar zelf zin in hebt. Het is discipline en structuur. Zo gestructureerd als de Japanners zijn we nou eenmaal lang niet allemaal hier in Nederland.


Voor thuiswerken zijn een aantal belangrijke aspecten nodig.

1. een ochtendroutine

2. afsluiting van afleiding

3. een vaste werkplek


1.

Niet vereist, maar het gaat alles wel heel gemakkelijk maken. Laten we zeggen dat je normalerwijze om 8 uur naar je werk vertrekt en om half 9 begint, dan gaan we daar natuurlijk geen verandering in brengen. Uitslapen is inkakken. Je verliest je routine en productiviteit als je van een ochtendritme naar om 11 uur beginnen switched. Zorg in dit geval dus dat je om 7:45 je bed uit bent. Dat geeft je drie kwartier om klaar te maken (want ja dat blijven we gewoon doen!) en ontbijt te eten. Het klaarmaken is belangrijk. In je pyjama kan het voor komen dat het tien keer moeilijker wordt om iets gedaan te krijgen. Je brein is gevoelig voor dit soort simpele verschijningen. Behoud dus je ochtendritme, zorg dat je jezelf opfrist alsof je echt naar je werk gaat, hou je aan een tijdsbestek en zeg hetzelfde tegen je kinderen als normaal "Dag schat, mama gaat werken."


2.

Ik begrijp dat het laatste moeilijker is in deze tijd. Kinderen moeten thuis blijven en die opdonders blijven maar rondrennen door de woonkamer terwijl je probeert die twintig mails weg te werken. Maar daarmee kom ik bij stap 2. Sluit jezelf echt af van deze afleiding. Als jouw kinderen op een redelijk zelfstandige leeftijd zijn dan is het goed om afspraken met hun te maken, eventueel de 'oppastijd' af te wisselen met je vriend? Het zijn natuurlijk ingewikkelde situaties die niet voor iedereen hetzelfde zullen zijn, maar probeer hier duidelijke afspraken in te maken en hun goed te informeren dat je niet voor je plezier thuis zit.


Voor zij die geen kinderen hebben maar snel afgeleid zijn door bijvoorbeeld de televisie, telefoon, klusjes in huis of (heel erg begrijpelijk) je bed! Jullie moeten die switch in je brein zoeken. Ik kan je één gigantische tip geven: Schrijf afspraken en routines voor jezelf op. Spreek met jezelf af de afstandbediening in de la te laten liggen, je telefoon aan de oplader tot pauze kwartiertje en de klusjes voor later te bewaren. Soms neemt je brein over maar als je een dag voor jezelf inplant is het veel makkelijker in te zien dat die dingen later allemaal wel komen.


Voor mij helpt het als ik direct na het opstaan iets productiefs doe. Nu ik veel thuis zit probeer ik veel aan de blog en mijn boek te werken, maar ook ik ben heel snel afgeleid! Ik heb een manier gevonden om dat te onderdrukken. Zodra ik opsta zet ik muziek aan (in plaats van de televisie tijdens het ontbijt) en maak dan een kopje koffie. Ik ga eerst aan het bureau zitten om bijvoorbeeld een blogpost te typen of 10 bladzijden te lezen. Pas daarna ga ik ontbijten en klaarmaken. Op deze manier zeg ik tegen mijn brein "Vandaag gaan we werken".


3.

Een vast plekje voor je werk kan voor hetzelfde effect zorgen. Je brein schakelt dan om wanneer jij daar gaat zitten. Ik begrijp dat niet elk huis de optie biedt een serieuze werkplek te creëren, maar zelfs de keukentafel kan jouw plek worden. Ruim het daar eens heel goed op en ga precies daar elke dag werken. Zorg vooral ook dat je daar geen andere dingen doet. Ga dus aan het hoofd van de tafel zitten zodat je tijdens het avondeten wel op een "ander plekje" eet. Op dit manier kan je hoofd die plekjes uit elkaar houden.
Mindset is key

Ik kan niet vaak genoeg zeggen dat meditatie een held voor alles is. Het kan je helpen deze tijd door te komen en het thuiswerken te stimuleren. Ga 's ochtends eens tien minuutjes stilzitten en leren mediteren zodat je brein afgesloten is voordat je begint. Misschien zelfs tussendoor als het niet lukt om concentratie te vinden? Zo kom je terug in "werkmodus".


We doen dit voor een reden. Niemand is gelukkig met de situatie en dat is belangrijk om te onthouden. Je doet dit voor de wereld. Jij blijft thuis om levens te redden. En met die mindset red jij de economie door jouw werk thuis uit te voeren!

Ik zal deze weken nog meer berichtjes over de zelf-quarantaine plaatsen, aangezien ik weet dat het voor iedereen op een andere manier lastig is. Ik wilde eerst de thuiswerkers een duwtje in de rug geven omdat zij momenteel zorgen dat het leven op zijn minst nog een beetje normaal doorgaat.


Heel veel sterkte aan iedereen! Stay positive en onthoudt dat we dit met zijn allen doen. Respecteer elkaar en blijf voor elkaar zorgen.


- S.

0 keer bekeken
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon

© 2019, Fancy Words en zijn content is eigendom van Sam Ashton