Zoeken

Harten breken net als glasHarten breken. En nee... ik ben hier niet om je ervan te overtuigen dat dat morgen weer voorbij is. Dat rusteloze gevoel en het constante geknaag in je maag gaat echt niet zomaar voorbij. Sorry dat ik je dat moet vertellen. Maar ik weet hoe je je voelt, en misschien is dat ook wel fijn om te horen. Je bent niet de enige op deze wereld die zich zo voelt en al helemaal niet de eerste die zich er doorheen knokt.

Een gebroken hart is een onbeschrijfelijk gevoel. Huilen onder de warme dekens en eindeloos F.R.I.E.N.D.S. kijken omdat dat het enige is waar je je nog een beetje op kunt focussen. De ene dag geen hap door je keel kunnen krijgen en de andere alles naar binnen willen duwen wat je vindt. Een gebroken hart voelt alsof je eigenlijk niet meer met je voeten op dezelfde aarde loopt. Maar het is niets meer dan een fase waar je jezelf even heel hard doorheen moet slaan.

Daarom ben ik hier ook om je te vertellen hoe goed dit gebroken hart voor je kan zijn... Het voelt nu even helemaal, een en al, compleet.. verschrikkelijk. Het gevoel dat je bij lange na nog niet ter been bent om normaal te functioneren kan ik niet van je wegnemen. Sorry. Ik kan je wel vertellen dat je je ook zo voelt omdat je leven nu op zijn kop staat en dit het moment is waarop je alles kunt veranderen. Het is onwennigheid. En het menselijk lichaam houdt niet van onwennigheid. Het is absoluut normaal om al deze gevoelens door elkaar heen te voelen. Google maar eens 'fases van een break-up', je krijgt antwoord op de vraag: "Word ik gek?"

Verandering doet iets met mensen. Verandering maakt ons misselijk en haalt ons uit de comfortzone waar we veel te veel in leven. Verandering begint bij een gebroken hart. Want de persoon die je verlaten heeft, die heeft ervoor gezorgd dat je leven op zijn kop staat. Je heb niet meer die vaste persoon om mee te praten, geen routine meer in wanneer je iemand ziet en dus niks kan plannen, maar voornamelijk: Je bent weer meer met jezelf. Nu zie je dingen eens van de andere kant en durf je verder te kijken dan die bubbel. Bedank je ex voor dit duwtje in de rug, want dit is waar het begint!

Je ziet je leven nu van een andere kant. De verloren kant, misschien voornamelijk verdwaald. Het enige wat je kunt denken is 'dit is zo niet het goede moment' want je ziet alle deadlines en belangrijke taken die opkomen voor je. Het is nooit een goed moment voor een hartenbreuk. Maar je moet hier doorheen bijten om er sterker uit te komen dan ooit. Want precies deze andere kant is de kant vanuit waar je de foutjes gaat ontdekken.

Ik bekeek mijn leven van de andere kant. Misschien was ik al veel langer verdwaald in mijn eigen leven dan sinds deze breuk. De breuk was enkel een grote schop onder mijn kont om dat onder ogen te komen. Na maandenlang alles druk zijn en verloren zijn in de liefde, kon ik de vraag 'wat wil ik?' weer aan mezelf stellen. Nu ga je misschien begrijpen wat ik probeer te vertellen. Want ja ik begrijp het helemaal als je tot nu toe alleen maar spugend hebt gelezen en kon denken 'wat een bullshit, dit voelt niets anders dan klote'.

Je ex is er niet meer om je geluk te laten voelen. Hij (of zij) is niet meer de persoon die je mee op pad neemt als je een vrije dag hebt. Het is nu tijd voor jou. Het is nu tijd dat je er achter gaat komen welke dingen jou blij maken. Wat laat jou voelen wat hij je liet voelen? Het is tijd om te ontdekken dat je met jezelf evengoed gelukkig kunt zijn.

Dit is verdomde moeilijk. En dit wordt waarschijnlijk heel diep graven in je brein vol met wartaal en gevoelens. Misschien kost het zelfs therapie? Of heel veel afleiding van vrienden en familie. Het mag kosten wat het kost. Zolang jij er maar achter komt waar je eigen passies liggen. Ik kruip zelf ook nog door de tunnel van wartaal. Ik hoor mezelf meer onzin uitkramen dan dat ik ooit logisch heb geklonken. Maar ik weet dat dit ergens naar gaat leiden. Het is tijd voor mij. En jij.. op de bank met het gebroken hart... het is ook tijd voor jou.


Er zijn een aantal dingen die voor mij wonderen doen op de dagen dat mijn maag zich samentrekt en mijn hart wordt fijn geperst. Het allerbelangrijkste is dat ik mijn vriendinnetjes om me heen heb. Ik ben zo'n persoon die tot een kluizenaar transformeert bij verdriet, maar ik heb van die mensen om me heen die het opdringen om bij me op de bank te zitten en mij te laten uithuilen. En daar ben ik ze meer dan dankbaar voor. Tegenwoordig durf ik om hun steun te vragen in plaats van mezelf op te sluiten. Je hebt je vrienden nodig in deze tijd... ook al voelt het niet zo. Evengoed als je mama (of papa, of broer- zus.. whatever). We veranderen allemaal in 8 jarige kindjes wanneer we zo gebroken zijn als bij een breuk. En daar is niks mis mee!

Daarnaast mag je zoveel huilen, schrijven, wandelen, sporten of wat dan ook je uitlaatklep is, als je maar wilt. Niemand neemt je nu kwalijk dat je meer tijd met jezelf besteed. Maar vergeet niet om jezelf ook weer op te pakken. Je mag er echt wel even doorheen zitten, maar het leven gaat door. Probeer die uitlaatklep te transformeren tot een manier waarmee je jezelf weer terugvindt. Maak het een dagelijks uurtje tijdsbesteding om tot jezelf te zijn en probeer de rest van de dag je normale leven weer op te pakken.

Probeer te mediteren en een dagboek bij te houden. Al die spiritualiteit klinkt voor velen als een grote hoepla, maar het helpt. Ik heb het afgelopen jaar geleerd om te mediteren. Ook al doe ik het niet elke dag, het gaat me door deze breuk helpen. Plus het helpt om je te realiseren dat dit echt niet de enige persoon is die je gelukkig kan maken. Want dat, mijn lieve lezer, is misschien nog wel het belangrijkste.

Je ex is niet het einde van de wereld. Natuurlijk had je de wereld liever zien doordraaien met hem/haar erbij, maar het is niet het einde. En als er een goed einde aan jullie tijd samen is geweest, is er zelfs kans dat je over een paar maanden een goede vriendschap kunt opbouwen samen.

Al om al: Geef jezelf de tijd om jou te ontdekken. Om je innerlijke droom en passie terug te vinden. Geef jezelf de tijd om je leven weer te balanceren. Je bent niet alleen, dat zul je ook niet blijven. Bekijk de andere kant eens heel goed, gegarandeerd dat het je een fantastische toekomst gaat geven.

- S.

0 keer bekeken
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon

© 2019, Fancy Words en zijn content is eigendom van Sam Ashton