Zoeken

Een nieuw idee // PROJECT TWAALF #1

Een nieuw idee. Een nieuwe uitdaging. Inspiratie. Het komt allemaal op hetzelfde neer: Een nieuw begin. Het komt vaak ongewenst, begint ergens waar je het nog niet kan plaatsen. Je brein gaat ratelen, wieltjes gaan draaien en al snel genoeg helpt elfenstof het magische idee in je hoofd tot leven. Project Twaalf was een van die heldere ingevingen en ik ga hier en nu beginnen om het tot leven te brengen.


Bekijk de vlog van fase één hier: https://www.youtube.com/watch?v=zqaPl2id5cwHet idee klopte aan terwijl ik bezig was met een verwerkingsverhaal. Verwerkingsverhaal? Ik schreef een boek om een bepaalde gebeurtenis in mijn leven te verwerken. Druk aan het typen om dit verhaal tot leven te brengen ging er een ander deurtje open die ik niet meer dicht kreeg. Dat heb ik geprobeerd.. geloof me. Ik heb geprobeerd het opzij te schuiven, geprobeerd ervoor te zorgen dat het zou oprotten en mijn huidige schrijfproject met rust laten. Maar nee... mevrouw Twaalf wilde niet uit mijn hoofd verdwijnen. Een idee dat niet wilt verdwijnen is eng. Want, opnieuw beginnen is... nouja.... eng.


Als je heel lang geen serieus, goed doordacht en sterk idee hebt gehad is het best een beetje eng om weer voor de laptop te kruipen en woorden op papier te stampen. Ik word hier voornamelijk altijd een beetje kriebelig van omdat ik niet goed ben in de voorbereiding en het opstarten. Ik ben goed in de sappige dialogen, de spannende scenes, de climax! Dus beginnen bij het begin, bij het ontwikkelen van een concept sterk genoeg om me tijdens het schrijven staande te houden, is voor mij altijd weer even een uitdaging.


Project Twaalf begon zich voor het eerst te ontwikkelen toen ik op vakantie in Tenerife was. Ik lag in het zwembad te dobberen, keek uit naar de palmbomen die tegen de lucht van de zonsondergang een contrast vormde. Er speelde zich een scene af in mijn hoofd waarvan ik wist dat hij in Twaalf paste! Dus- met de hand- begon ik met het schrijven van deze scene en dat was de aanzet tot doen! Eenmaal thuis met papier en pen bij de hand begon ik met het plannen van het boek. De eerste fase van het project heb ik niet gevolgd omdat ik toen dus geen vlogcamera had en deze serie nog niet in mijn hoofd zat, maar hieronder zie je hoe ik het begin van mijn verhaal in elkaar probeer te krijgen. Veel brainstormen, eerste schetsen maken en werken aan fatsoenlijke hoofdstukken.Het verhaal idee

Het verhaal zit wat ingewikkeld in elkaar. Ik kan natuurlijk niet alle details kwijt want ik wil het niet weggeven (struggles van een doorsnee schrijfster), maar ik vind het wel leuk om te zeggen dat mijn boek iets unieks heeft. Mijn droom was altijd om een twisted reality in elkaar te prutsen. Hoewel dat heel moeilijk zal worden, vind ik het nu al leuk! De kleine details zijn super belangrijk en dat is echt leuk puzzelwerk om voor elkaar te krijgen. Ik kan nu al aanvoelen dat dit zo'n verhaal wordt waarbij ik spontaan in het midden begin met schrijven. Sterker nog... dat is ook precies wat er is gebeurd.


Project Twaalf zal zich op één plek afspelen. Het getal twaalf is niet zomaar een willekeurig getal voor deze serie maar een hele doordachte keuze met de meest belangrijke rol in het boek! Mijn Scrivener document heet dan ook Twaalf. Om daarover te beginnen, het Scrivener document staat klaar voor gebruik. Nadat ik op papier het boek gebrainstormd heb en een redelijke outline klaar heb gestoomd, ben ik begonnen met het invoeren van mijn Scrivener bestand. Hoe ik met Scrivener heb gewerkt voor dit verhaal zie je in de vlog, over mijn verdere Scrivener ervaring lezen jullie binnenkort meer in een andere blogpost!


"Ik schreef en brainstormde vooral met het nieuwe Taylor Swift album op de achtergrond. Met deze drie nummers als favorietjes"Update Momenteel heb ik de eerste helft van een willekeurig hoofdstuk in het midden geschreven. Dit is voortgekomen uit de scene die ik in Tenerife heb geschreven. Ik vond het heeeerlijk deze scene te vormen tot een echt hoofdstuk! Maar- omdat ik maar twaalf (kijk daar is die weer) hoofdstukken heb in dit boek, heb ik ook veel grotere hoofdstukken nodig. Lees: 6000 woorden minimaal per hoofdstuk. Dat is veel. Heel veel. Vooral voor iemand *uchum ik* die normaal hoofdstukken van 1500/3000 woorden schrijft. Het kost me wat meer brainstorm werk en outlinen dan dat ik gewend ben en daarom is ook dit willekeurige hoofdstuk bij lange na nog niet af! Aan het eind van deze eerste periode heb ik het proloog en het eerste hoofdstuk kunnen schrijven van in totaal 6000 woorden.


Ik wist precies wat dit proloog voor moest gaan stellen. Een proloog heel duidelijk inluidend naar het probleem van de opkomende twaalf hoofdstukken. Ik weet ook al wat het epiloog zal zijn en ik zit er dan ook zeker over na te denken om het epiloog eerst te gaan schrijven. Veel schrijvers schijnen het fijn te vinden om het laatste hoofdstuk al op papier te hebben zodat ze een doel hebben. Als iemand die dit nooit geprobeerd heeft ben ik benieuwd hoe het is een verhaal te schrijven met het einde continu in zicht. Dus... epiloog op komst? Misschien inderdaad de volgende stap. Echter omdat ik het gewend ben in volgorde te schrijven, wilde ik meteen door naar hoofdstuk één. Daar liep ik gelijk al vast en had ik meteen de neiging mijn laptop de lucht in te gooien en er vogels overheen te laten schijten.


Maar hey- kop op. Hoofdstuk één moet gewoon even goed gebrainstormd worden. Ik moet er weer heerlijk voor gaan zitten met een muziekje op de achtergrond en eindeloze snacks en koffie. En na een tijdje is het gelukt hoofdstuk 1 op papier te krijgen. Het plan is om de eerste twee hoofdstukken te gaan editen voordat ik verder ga. Vooral het editen van de volgorde, de inhoud en belangrijke onderdelen zodat het verhaal beter loopt. Ik ben nog niet helemaal tevreden over de volgorde.


Nu ik dit zo op papier zet komen die schrijfkriebels wel weer terug... de angst neemt af. Ja. Ik ben een schrijver. Vol met angsten en beren op de weg. Maar zodra ik weer denk aan onze eenzame schrijfsessies in onze eigen heerlijke wereld...


Ja, dan gaat het kriebelen.


-S.
0 keer bekeken
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon

© 2019, Fancy Words en zijn content is eigendom van Sam Ashton