Zoeken

Een dagboek bijhouden, waarom wel?

"Schrijf je gedachtes maar op, dan kunnen we meer over het probleem te weten komen" zegt de psychologe met trots. Het is een van de eerste dingen die wordt aangeschreven op het gebied van mentale gezondheid en toch zien veel mensen het nog als iets 'sufs'. Waar komt het taboe over een dagboek bijhouden vandaan en waarom is het juist goed om je gedachtes op papier te zetten?


Sinds begin 2020 schrijf ik weer in een dagboek. Dat was voor mij alweer een paar maanden geleden, maar goed dat is niets vergeleken met mensen die het sinds de basisschool niet meer gedaan hebben. Wat ik heel erg voel bij het schrijven in een dagboek is het taboe over deze bezigheid. "Dat zijn zeker van die lief dagboek verhaaltjes?" Nee. Eigenlijk totaal niet. Als er iets donkerder is dan aangebrand brood in de toaster dan is het mijn dagboek wel. Alles waar ik niet mee kan dealen in mijn hoofd zet ik op papier. En dat is niet omdat ik er aandacht mee wil trekken of omdat ik een zielig lief dagboek verhaaltje wil schrijven, maar omdat het serieus helpt om die dingen niet in mijn hoofd te hebben dwalen!


Psychologie is iets vreemds. Mede daarom dacht ik erover na om het te gaan studeren. Mensen denken op manieren die ze zelf niet doorhebben, en zo werkt het ook met dagboeken. Onbewust dwalen duizenden dingen door ons hoofd- tenminste in het hoofd van een 20-jarige stresskip wel. Dingen die vaak waanzin zijn en we zelf hebben verzonnen. Als ik die dingen opschrijf besef ik me pas hoe gek het eigenlijk is dat ik daarover stress. Een dagboek kan werken als een spiegel die je voor jezelf voorhoud. En dat is tegenwoordig iets wat mensen te weinig doen.


Het taboe van een dagboek is waarschijnlijk ontstaan door films en herinneringen aan vroeger. Toen we in ons dagboek alleen schreven over de zoetsappige crush die we hadden op het schattigste jongetje van de klas. Alhoewel ik dat nooit gedaan heb. Ik schreef toen ik jong was al over serieuzere zaken dan dat.

Anyways.

Mega Mindy is een goed voorbeeld van het taboe op dagboeken. Niet dat ze het niet mogen of moeten doen, want natuurlijk blijft het een leuk fabeltje in de titelsong. Maar wat ik wil zeggen is dat er altijd heel zoetsappig nagedacht wordt over iets wat voor super veel verheldering kan zorgen in ieders dagelijks leven.

De (bewezen) voordelen van een dagboek bijhouden:

- Betere nachtrust

- Betere focus

- Minder stress

- Verheldering over problemen


Dit zijn voor de hand liggende zaken die wel echt zo zijn! Een dagboek lost onbewust problemen voor je op. Want als je niet in de spiegel kijkt weet je ook niet dat er een hele grote puist op je voorhoofd zit die je allang had kunnen uitknijpen. Iel gross.


Het is niet moeilijk. Sterker nog, het is een van de meest simpele zaken die voor mentale versteviging kan zorgen. Je koopt- of pakt- een notitieboekje en schrijft bovenaan de pagina welke dag het is. Dan schrijf je simpelweg alles wat er in je opkomt. Dat kunnen de meest simpele zaken zijn of dingen die je al veel langer dwars zitten. Dat kan één onderwerp zijn of vijftien pagina's met alle stressfactoren van die dag. Laat alle zorgen los. Je hoeft voor werkelijk niemand mooi te schrijven of een goede woordkeuze te gebruiken, want niemand behalve jij leest het. Je hoeft voor niemand bang te zijn om geheimen bloot te leggen want dit is je eigen spiegel.


Wees eerlijk voor jezelf! Niet bang om een waarheid te spreken die voor problemen gaat zorgen. Jouw dagboek is jouw sacred-space.


Met al deze gedachtes raad ik je aan ermee te beginnen. Hiervoor hoef je nergens in te geloven, niet spiritueel aangelegd te zijn of hoogbegaafd. Dit is jouw brein op papier. En heb je een onleesbaar handschrift? Mooi... dan kan niemand het ooit van je jatten en lezen.


- S.

0 keer bekeken
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon

© 2019, Fancy Words en zijn content is eigendom van Sam Ashton