Zoeken

Een boek schrijven, waar begin je?

Het is niet één, niet twee en zelfs niet drie keer aan me gevraagd. Vijf jaar nadat ik eigenlijk echt ben begonnen met schrijven is me al zo'n miljoen keer gevraagd: "Maar waar begin je dan? Dat is toch onmogelijk?"

Ik heb eigenlijk nooit echt antwoord kunnen geven op deze vraag want eerlijk gezegd denk ik er echt nooit over na waar ik ben begonnen. Na lang speculeren over dit onderwerp en waar je nou echt begint met het schrijven van een boek, denk ik een redelijk ervaringsrijk antwoord neer te kunnen zetten.
Niet ervaringsrijk omdat ik ben gepubliceerd of omdat ik zo'n beroemde blogger ben dat heel veel mensen mijn berichten lezen maar omdat ik al super super super vaak nieuwe verhalen ben begonnen. Ja, het is onbegonnen werk. Het is uitzicht op een vol grasveld met een eindeloze horizon en jij zit op de grasmaaier. Maar o mijn god, het is het meest fantastische begin van een nieuw avontuur.


De boeken waar ik het verst mee ben gekomen of die ik daadwerkelijk heb afgemaakt zijn de boeken die zo sporadisch zijn begonnen dat ik eigenlijk geen weg wist. Mijn eerste verhaal 'Ons verhaal achter de wolken' was een contemporary YA waar ik heel gepassioneerd over was. Het idee zie ik nu natuurlijk als een rampzalig plan met slechte karakters en een te cliché plot, maar het was mijn eerste echte ideetje. Ik begon dit verhaal te schrijven in Word en had besloten dat ik dit zou gaan afmaken. En dat heb ik gedaan! Het sloeg nergens meer op want ik had geen plan en geen flauw benul wat nou echt de rode draad moest wezen. Maar het was af en dat was het belangrijkste. Het boek dat ik hierna ging aanpakken begon weer hekel anders. En dat is niet overdreven. Ik was van plan om een boek over een blinde jongen te schrijven maar liep al zo enorm snel vast door lak aan research. Uit frustratie heb ik een nieuw Word document (in deze tijd had ik nog geen Scrivener om mee te werken) geopend en ben ik roekeloos gaan typen. Dit was ongegeneerd schrijven om te kunnen schrijven. Het lukte allemaal niet in het verhaal dat ik gepland had maar ik moest iets. Het roekeloze schrijven leidde tot mijn allereerste volledige boek. Het boek dat ik vier keer in de revisie heb gehad en waarmee ik ben afgewezen bij de uitgeverij. Er zijn nog veel meer verhalen geweest, zoals het verhaal waar ik nu aan werk, het verhaal waar ik veel meer research en outline voor gemaakt heb.


Wat ik probeer te vertel met dit verhaal is dat ik nooit hetzelfde begin dus om jou precies te vertellen hoe je moet beginnen, dat kan ik niet. Wat ik wel voor je kan doen, is jou motiveren om het gewoon eens te proberen. Ga er vooral niet te dramatisch in. En daarmee wil ik zeggen: Zet je brein op een andere stand dan ik elke keer opnieuw doe. Ik heb elke keer het gevoel dat ik het goed moet doen. Dat het verhaal dat ik begin het verhaal moet zijn dat ik publiceer. Dat ik mezelf moet verbeteren en beter moet schrijven dan de vorige keer. Maar het standaard riedeltje dat de eerste versie niet perfect hoeft te zijn is zeker - en dan ook heel zeker- waar!


Ieder mens zou een boek kunnen schrijven. De een misschien wat mooier, fijner en creatiever dan de ander, maar ieder mens kan de eerste versie schrijven. De eerste versie kan verfijnd worden, het kan aan alle kanten geschaafd en gestructureerd worden. Zelfs al kan jij dit misschien niet, dan zijn er mensen die dit voor je kunnen doen. Jouw verhaal- het verhaal dat door je hoofd spookt- mag altijd geschreven worden. Dat is hoe je erover na moet denken. Als het niet is voor iemand is, voor niemand om te lezen of te ontdekken, dan is het wel om je eigen verhaal gewoon eens uit dat koppie te krijgen.


Schrijven kent geen voorwaarden. Het heeft geen grenzen en je hoeft je er niet voor in te schrijven. Jij mag schrijven. Jouw verhaal mag geschreven worden. Niemand houdt je tegen behalve jij zelf!
Dus, lieve potentiele schrijver: Hieronder een aantal kleine tips om je op weg te helpen als je jezelf over de drempel geduwd hebt.

  • Begin roekeloos met typen, dan komen de ideeën in je hoofd vanzelf omhoog. Zodra deze ideeën zijn ontwikkeld kun je een strakkere outline voor jezelf neerzetten.

  • Weet dat het niet geweldig hoeft te zijn om een goed verhaal te worden. Hou de eer aan jezelf wanneer je (hoogstwaarschijnlijk in je eigen hoofd) afgekraakt wordt. Zelfs de grootste namen doen het niet in één keer.

  • Brainstorm je ideeën met pen en papier, dat kan vaak helpen om je creativiteit een tikkeltje beter te laten schijnen. Plus! Je kunt het papier lekker naast je schrijfwerk leggen.

  • Denk nog niet na over of het klopt- of het wel realistisch genoeg is- of je wel gek genoeg denkt- of je wel de goede dingen op papier zet- en ga zo maar door. Dat komt allemaal later.

Schrijvers worden groot door te schrijven. Ze leren door te doen. Dus mocht je nog steeds twijfelen of je wel gekwalificeerd bent om als schrijver te starten: Je bent het al als je het wilt en je gaat het pas kunnen als je het probeert.


Heel veel succes met jouw eerste verhaal, ik hoop je snel tegen te komen met woorden.


- S.

0 keer bekeken
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon

© 2019, Fancy Words en zijn content is eigendom van Sam Ashton