Zoeken

De balans van geven en nemen // Achter de quote #2

"You deserve the love you keep trying to give everyone else"
Zijn we egoïstisch als we soms een beetje liefde terug verwachten? Kan men ons zien als een ondankbaar en zelfzuchtig persoon wanneer we een grens trekken tussen geven en nemen? Een aantal vragen waar ik over na begon te denken toen ik een keer iets terug vroeg. In mijn eigen gedachte... dat wel. Maar ik verwachtte iets terug terwijl ik heel graag geef. Dat kende ik niet. Het voelde als een egoïstische zet om zo te denken, maar is dat wel zo?


Persoonlijk geloof ik in het universum en het kleine beetje magie dat daarin verstopt zit. Ik geloof erin dat goede daden worden beloond met goede uitkomsten. Als jij liefde geeft, zul je liefde ontvangen. Maar ondanks dat geloof kan het soms voelen of je meer geeft dan je ontvangt. En ondanks dat, ben ik ook van mening dat je soms een grens mag trekken als je jezelf uitput voor een leeg glas.


Ik ben er over na gaan denken waar dat door komt. Hoe komt het dat we soms het gevoel hebben dat al onze liefdadigheid voor lief genomen wordt? Ga je dan om met de verkeerde mensen of doe je het met de verkeerde intenties? Ik heb geen antwoord maar wel een prognose.


Het gaat om balans, waardering voor jezelf en intenties.


Er moet een bepaalde balans zijn tussen geven en nemen om jezelf niet uit te putten. "You can't pour from an empty cup" , om het even symbolisch te verwoorden. Het heeft geen zin om al je liefde aan iemand anders te willen geven als er geen liefde voor jezelf is. Als je alles weggeeft blijft er niets over om aan terug te geven. Misschien ontvang je niet dezelfde portie liefde die je weggeeft, simpelweg omdat je niet meer alles bent dat je daarvoor was. Het is daarom belangrijk dat je weet wie je zelf bent, hoeveel je van jezelf houdt, voordat je alles aan iemand anders kunt geven.


Begint geven bij jezelf? Ja. En ook als je misschien nog niet helemaal gevuld bent met zelf liefde mag je geven. Maar vergeet nooit waar het vandaan komt. Vergeet nooit dat als jij kunt geven er iets moois in jouw verscholen zit. Een paradijs dat nog achter de wolken verscholen ligt. Vind die plek voordat je jezelf aan anderen overgeeft. En nog belangrijker: Onderhoud dat paradijs ook als je wel zover bent dat geven een groot deel van je leven is.


Spread love like confetti, zeggen ze altijd. Mee eens! Maar wel als je kanon goed gevuld is.


Maar wat als je genoeg van jezelf houdt en je genoeg geeft maar alsnog het idee hebt dat er niets voor terug komt? Dan kan ik niets meer zeggen dan: onderzoek je situatie. Ligt het aan jezelf? Geef je met de goede intenties of doe je het ook echt alleen maar om er iets voor terug te krijgen? Of geef je diep vanuit je hart omdat je zielsveel van de mensen om je heen houdt? Dat zijn twee keuze verschillen.


Onderzoek waar het probleem ligt. Misschien zijn de mensen aan wie je geeft gewoon niet de mensen bij wie jij hoort te zijn. Praat met ze. Onderzoek. En vergeet niet van jezelf te houden zoals je van iemand anders houdt!


-S.


0 keer bekeken
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon

© 2019, Fancy Words en zijn content is eigendom van Sam Ashton