Zoeken

'Bodyimage' ermee leren (en) leven

Een blik in de spiegel werpt duizenden gedachten in ons hoofd. Wat we zien vliegt alle kanten op. Stroomschokjes die allerlei ideeën opwekken. Maar we zien ook de dingen die er niet zijn. het gevoel dat er iets niet klopt aan onze heupen of armen. Reclames met zogenaamde perfecte schoonheden, social-media accounts die ons aansmeren wat ons bodyimage zou moeten zijn. Niets is minder waar dan alles wat ons vertelt wordt. Wanneer zijn we goed genoeg in onze spiegels?De generatie stroom

Eigenlijk is dit altijd zo geweest. Generaties van mensen hebben altijd een bepaald beeld en perspectief gehad waarin een lichaam zou moeten passen. Om maar even naar de geschiedenis te kijken. Er zijn beeldjes uit de prehistorie gevonden, zogenaamde 'Venus beeldjes'. De vrouwen in deze beeldjes zijn mollig en groot. Ook dit is dus ooit een schoonheidsideaal geweest. Dit ten opzichten van de grieken en romeinen die zochten naar atletische lichamen en de Gulden Sneden. Pythagaros liet de wiskundige term van de Gulden Sneden terug komen in de opbouw van menselijke gezichten. De mensen die exact deze afstanden in hun gezicht hadden, paste gelijk in het schoonheidsideaal. Het mooiste is... ik kan me niet bedenken wat tegenwoordig de ongeschreven schoonheidsidealen zijn.


Het is 2020 en eigenlijk krijgen we geen kans op elke manier te voldoen aan het schoonheidsideaal. Ik vind dat we op dit punt wel moeten beseffen dat niemand ooit een ideaal beeld zal hebben dat precies gelijk loopt met die van een ander. De hippies waren misschien nog het beste af. Die konden naakt rondlopen en hun haren zo ver als ze wilden laten uitgroeien, niemand die er moeite mee had. Dus als zij het konden, wat maakt dan dat wij het tegenwoordig niet meer kunnen? Wat maakt dat wij een tekening proberen te maken die oplicht wat er in werkelijkheid gebeurt?


Het heeft alles te maken met blootstelling. Niet de blootstelling zoals de hippies dat deden, maar blootstelling aan alles wat er misschien wel 'te mooi om waar te zijn' uit ziet. Social media wordt ons al op een enorm jonge leeftijd voorgeschoteld en het is misschien de grootste boosdoener. Maar het heeft alles te maken met hoe je ogen kijken naar die social media. Het besef dat zij er anders uit zien dan jij mag er zijn, maar dit perse zien als mooier is niet nodig. Misschien omdat het model dat je volgt in jouw smaken valt en in jouw ogen het mooiste is, betekent niet dat niemand naar jouw Instagram profiel kijkt en wegzwijmelt bij jouw ogen.


Uiteindelijk komt het terug bij een beetje menselijke opvoeding, en dan ga ik toch de rolmodellen onder ons aanspreken...


Papa's en mama's, broers, zussen en andere rolmodellen. Iedereen die iets in te brengen heeft op een ander: leer hen hoe ze hun ogen moeten openstellen. Leer hen dat hun lichaam niet zo hoeft te zijn als die van iemand anders. Dat het oké is om iemand te laten weten dat je hun mooi vind, maar dat je eer aan jezelf moet houden en niet moet gaan verwachten dat jij ooit hetzelfde zal zijn. Want luister: elk individu op deze aarde is mooi. Het is een kwestie van smaak, zelfontwikkeling en geluk. Om het ijs te breken met wat ik echt bedoel:


Er bestaat geen ideaal lichaamsbeeld.Mindset is alles.

Ondanks dat ik vind dat ieder mens iets meer van zichzelf moet houden zoals ze al zijn, ben ik groot fan van zelfontwikkeling. Niemand heeft ooit gezegd dat je alles aan jezelf maar prachtig moet vinden zonder er ooit iets aan te doen. Bodyimage heeft alles te maken met accepteren waar je niets aan kunt doen en werken aan wat jou goed laat voelen. Ik heb geaccepteerd dat mijn schouders iets breder zijn dan bij een gemiddeld meisje en dat ik dunne lange armen heb, maar ik werk eraan om mijn spieren terug te krijgen en mijn huid weer schoner te detoxen.


Het is niet erg om aan je bodyimage te willen werken! Het is alleen belangrijk dat je het doet met de juiste intenties. Als jij er continu op hamert dat jouw buik niet goed genoeg is totdat je 10 kilo bent afgevallen, dan wil ik je eerst het 'mindful' bootje in duwen. Vaar met dat mindful bootje eens een stukje om een positiever spiegelbeeld te kunnen zien in de reflectie van het water. In het begin zijn er misschien veel hoge golven die jouw spiegelbeeld enorm door de war schoppen, maar des te langer je vaart, des te stiller het water wordt. Als jouw mindset klaar is om te zien hoe mooi je lichaam al is zonder veranderingen, dan ben je klaar om te werken aan de dingen waar je iets aan kunt doen. (Lees hiervoor eens de blogpost: Hoe je kunt beginnen met mediteren)


Streven naar verbetering is niet verkeerd. Streven naar iets waardoor je geïnspireerd bent ook niet. Heel eerlijk: ik ben ook wel eens op gang gezet door een Youtuber of een andere influencer (of Pinterest in mijn geval haha). Dat is normaal! Maar zodra inspiratie overloopt in het willen zijn van... dan vind ik dat er iets verandert moet worden.


Waar het uiteindelijk allemaal op neer komt is jij zelf. Het komt er op neer dat jouw hart, jouw ziel en jouw lichaam het belangrijkste zijn voor jou om aan te werken. Net zoals mijn hart, mijn ziel en mijn lichaam voor mij prioriteit hebben. Wat die ander doet of hoe die ander eruit ziet? Dat zou niets moeten veranderen aan hoe jij over je lichaam denkt. Dat zij een blokjesbuik heeft waar jij nog vet hebt hangen?


Fine with that.


Accepteer het vet dat er nu nog hangt, want dat is jouw lichaam. Waar zij misschien al jarenlang training gehad heeft, sta jij nog aan het voetstuk. Dus waardeer de vetjes, maar wees eerlijk tegen jezelf als je zegt "ik wil graag gaan werken voor een buikje waar ik nog trotser op ben". Als jij trotser op jezelf zult zijn wanneer je elke week naar de sportschool gaat en daar energie uit haalt, dan ben ik absoluut niemand om je tegen te houden! Ik zelf haal zoveel energie uit sporten. Het brengt mijn gedachtes tot rust en maakt me trotser op mijn lichaam.


Maar als je eigenlijk geen behoefte hebt aan sporten, maar jezelf erheen blijft sleuren omdat je anders nooit zo word als dat meisje op Instagram? Stop dan alsjeblieft en stap even met mij in het mindful bootje.Klik hier voor video!


Ik vind het lastig om woorden zoals deze uit te spreken omdat ik vaak genoeg gehoord hebt "ja jij kunt makkelijk praten, met dat dunne lijfje zou ik het ook wel kunnen." En dat zijn woorden die mij vaak genoeg geraakt hebben. Dat ik zo slank ben is ook tegen me gebruikt. Maar ik ben trots op hoe mijn lichaam is. Ik heb geleerd trots te zijn op wat mijn lichaam kan en hoe het eruit ziet. Waar ik niet tevreden over ben, daar werk ik nu aan, puur omdat ik mezelf graag wil blijven verbeteren. Maar als mensen me vertellen dat ik dan makkelijk praten heb, dan valt dat zwaar. Wie zijn zij om te weten hoe ik denk over mijn lichaam?


Jij hebt invloed op andermans bodyimage, met de woorden die je zegt en de dingen die je deelt. Maar over het bodyimage van anderen heb ik het binnenkort. Blijf dus op de hoogte van Fancy Words om te lezen wat jij eigenlijk allemaal doet met andermans zelfbeeld....


-S.

t

0 keer bekeken
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon

© 2019, Fancy Words en zijn content is eigendom van Sam Ashton