Zoeken

Bodyimage, de invloed die jij hebt

“Dat ik teveel eet. Te dik en te dun ben." Woorden die misschien gezegd zijn voordat erover na is gedacht. Het is menselijk om iets te zeggen zonder erover na te denken. “Walvis op het droge.” Beledigingen waarover nagedacht zijn, zijn misschien nog vaker het geval. Oprecht iemand pijn willen doen met dingen waar ze misschien- in hun situatie of simpelweg nooit- geen controle over hebben. “Dat mijn lippen opgespoten lijken.” 


Wat we zeggen, gemeend of niet gemeend, heeft impact. Het kan iemands grootste onzekerheid zijn waar je hem of haar op aanspreekt. Wat iemand anders over zichzelf denkt heeft ook heel veel te maken met wat hij of zij aanhoort van de wereld. 


Ze kunnen zeggen wat ze willen maar… 

Misschien is het gewoon wat ons wordt aangeleerd.Ze kunnen zeggen wat ze willen maar de olifant, heeft de dikste billen van het hele land. Hoe vaak heb je dat liedje meegezongen? Wat als die olifant zichzelf extreem onzeker voelt over zijn billen omdat hij er niets aan kan doen dat ze zo dik zijn? Wrijven we het er dan alleen maar in door het vanaf groep 2 te zingen? 

Oké, oké. Ik heb het natuurlijk niet over olifanten hier. Ik heb het over hoe snel we iets een naam geven. We hebben altijd iets te melden over andermans uiterlijk, dat is bijna een feit. Maar laten we ons even in de positie van de olifant zetten. Stel je bent gigantisch onzeker over het feit dat je een moedervlek op je wang hebt en je hoort van iemand ‘goh wat heb jij een gekke vlek op je gezicht?’, hoe zou je je voelen? Precies. Verschrikkelijk. Dus waarom zeg je dat soort dingen wel over iemand anders?

We weten dat ze er niets aan kunnen doen. We weten dat hun lichaam prachtig is op hun manier, ondanks die kleine puntjes op de i. Want weetje wat het is: Zo hebben we die allemaal.


Ook al denk je “ik ben perfect”, er is altijd iemand die vind dat er iets mis is aan je.

Daarmee wil ik niet oordelen, juist niet. Daarmee wil ik zeggen dat het niet uitmaakt wat je denkt te mogen zeggen over een ander zijn lichaam, je hebt geen recht om het te zien als “Iets dat mis is”.  Iedereen heeft zijn ding. Dat is wat ons onderscheidt van elkaar. Dat is wat ons mooi maakt. 


Jouw woorden hebben impact op iemand anders. Wat jij zegt en denkt en laat voelen bij de ander, is wat de ander pijn kan doen. En dan zeggen we: Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet. Invloeden van de wereld

Ik heb mezelf geleerd om niet met oordeel en met vergelijking meer naar het internet te kijken. Als ik iemand mooi vind op het internet dan vind ik dat en raak ik erdoor geïnspireerd. Maar ik heb geleerd mezelf er niet meer mee te vergelijken of die persoon te oordelen op hoe ze er misschien op die foto “minder goed” uitzien. 


Een wereld die daar vaak heel erg aan blootgesteld wordt is de wereld van modellen en influencers. Daarom heb ik gevraagd om de mening van Stan Dannijs. Een jongen met veel potentie, wilskracht en vooral motivatie. Als iemand die zich de modellen wereld in probeert te wringen, heeft hij ervaring met zelfbeeld en hoe hiermee om te gaan. Ik vroeg hem hoe er in het schoonheidsveld omgegaan wordt met negatieve oordelen. "Gelukkig heb ik daar nog niet vaak mee te maken gehad. Ik eet goed en ik doe met regelmaat workouts at home. Maar wat ik wel vaak te horen krijg is dat ik klein ben.” gaf hij mij als antwoord. "Mochten jullie het willen weten, ik ben 1,69!”


"Op social media worden natuurlijk 9 van de 10 keer mooie momenten gepost. En ik kan me voorstellen dat als andere mensen dat zien ze enorm aan zichzelf twijfelen. Ik vind dat iedereen zijn of haar leven moet leven op hun eigen manier. In het algemeen is het altijd goed om met je uiterlijk bezig te zijn. Maar natuurlijk binnen bepaalde grenzen.” En zo is het. Buiten dat we er graag van buiten goed uitzien, is de binnenkant belangrijker. Wat jij zegt over iemand anders maakt ook hoe anderen naar jou kijken. Ook al heb je een mening, vergeet niet dat je die niet altijd hoeft te delen. Al vind je iemand in jouw ogen niet mooi, in iemand anders zijn ogen is hij of zij prachtig. Is het dan echt nodig om je harde woorden te gebruiken en iemand compleet neer te halen? 


"Laat je niet van de wijs brengen door anderen en laat je ook niets aanpraten. Jij bent uniek op je eigen manier en hou van jezelf, want je bent het allemaal waard.” -Stan Dannijs. 


Het allerbelangrijkste is dat je onthoud dat wat iemand anders tegen je zegt meer vertelt over de persoon die het zegt, dan de persoon die het ontvangt. Hou jezelf prachtig door lief te blijven, te accepteren en te omarmen. Ook als je er zelf misschien een andere mening over hebt. 


Mensen zijn mensen. We hebben kwaaltjes maar zijn daardoor de meest unieke wezens die we kunnen zijn. 


Wil je meer lezen of weten van Stan Dannijs? Bekijk eens zijn Instagram (@stan_dannijs) of zijn Youtube (Stan Dannijs)!

-S. 

0 keer bekeken
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon

© 2019, Fancy Words en zijn content is eigendom van Sam Ashton