Zoeken

Belangrijkste lessen uit mijn tienerjarenIk zou niet zijn wie ik ben als het niet lag aan mijn tienerjaren. Volgens mij zijn onze tienerjaren de belangrijkste jaren van ons leven. Ik vond het dan ook ver-schrik-ke-lijk om hier afscheid van te moeten nemen. Deze fantastische maar ook afgrijselijke jaren hebben mij gemaakt tot de 'vrouw' die ik nu ben.


Eerlijk gezegd moet ik zeggen dat ik ook wel een apart geval ben omdat wie ik ben nog niet honderd procent duidelijk is en ik in mijn tienerjaren af en toe al gehandeld heb als een vrouw van 30, maar ik ben wel een heel ander mens dan toen ik 15 was. Nu denk je waarschijnlijk 'logisch'. Klopt, dat is ook geheel logisch. Toch vind ik dat mijn tienerjaren een ode verdienen, een shout-out naar alle dingen die het me geleerd heeft ook al wilde ik op het moment zelf het universum heel graag in een boksring gooien om het een mep te verkopen.


Daadwerkelijk iets leren van je fouten

Fouten maken mag, dat cliché kennen we allemaal. Ik begreep dat cliché altijd al heel goed. Het probleem was dat ik er uiteindelijk niets mee deed. Ik maakte de fout, vervolgens gebeurde hetzelfde en deed ik precies waar ik de vorige keer fout in ging.


Ik herinner me nog precies wanneer ik leerde ook echt iets te veranderen en dat verhaal wil ik je graag vertellen. Sinds dat ik 16 was had ik een vriendschap met een meisje waar ik natuurlijk geen naam van ga noemen. Een vriendschap die altijd leek op de perfecte vriendschap maar waar ik eigenlijk nooit was wie ik echt wilde zijn. Daar kon zij niets aan doen en dat zal ik haar dan ook nooit kwalijk nemen, want ik had zelf op moeten staan. Maar ik hield me vast aan de vriendschap tot ik op een dag werd achtergelaten voor nieuwe vrienden die zij gemaakt had. Ik voelde een soort opluchting dat ik daar zelf niet voor had hoeven kiezen, maar natuurlijk ook ergens een belediging. Met een gepijnigd hart ging ik door met alle lieve vriendinnetjes die er wel nog waren, maar zoals verwacht kwam die eerste vriendin terug toen haar nieuwe vriendschap in duigen viel. Ik wist dat het niet goed voor me zou zijn, dat deze vriendschap de nieuwe ontwikkelde Sam niet goed zou doen en toch wilde ik het proberen. Het duurde niet lang voordat ik me weer verschrikkelijk voelde in de vriendschap en me voornam het los te laten.


Soms moet je dezelfde fout opnieuw maken om in te zien dat je dat niet verdient. Na deze keuze om terug te vallen in iemand die ik nooit echt was, leerde ik dat om mezelf te leren kennen ik van mijn fouten moet leren.


Soms ben ik zelf belangrijker

Ik verafschuw egoïsme. Mensen die aan niets anders denken dan hun eigen belang. Dit karakter trekje heb ik altijd al gehad en stamt af van mijn moeder die zichzelf haar hele leven heeft weggecijferd omdat ze niet aan haar zelf dacht. Precies daarom weet ik nu dat het geen egoïsme is om af en toe aan jezelf te denken. Egoïsme is altijd alles op jouw klokje willen doen in een groep van tien mensen met elk een eigen rooster en schema. Egoïsme is voor jezelf een ijsje kopen omdat je vriendin- die tevens geen geld heeft- je lekker heeft gemaakt met haar verlangen naar een ijsje, en dan vervolgens voor haar niets te halen.


Egoïsme is niet jezelf een avondje in je huis opsluiten omdat je rust nodig hebt, of nee zeggen tegen iets omdat je er echt geen zin in hebt. Dit moest ik leren, want als ik dit niet geleerd had dan waren mijn tienerjaren helemaal bergafwaarts gegaan. Het is belangrijk jezelf de tijd en rust te geven om te ontwikkelen en soms heb je daar nou eenmaal geen andere mensen bij nodig. Leer om te kiezen voor jezelf in plaats van voor anderen. Maar daarbij zeg ik natuurlijk wel: Leer prioriteiten stellen en af en toe iets op te offeren voor anderen. Je bent zelf heel belangrijk maar al die anderen ook.


"Trust the magic of new beginnings"Jongens zijn echt niet het belangrijkste

In het begin van mijn uitgaansleven was ik echt een sociaal ongemakkelijk mens. Al mijn vriendinnen wisten de een na de andere jongen aan de haak te slaan, hadden elke stapavond een ander voor een wild avontuurtje of konden ze van hun afslaan als ze gewoon bij de meiden wilden zijn. Dit maakte mij zo verschrikkelijk onzeker! Ik had eigenlijk nooit potentiële vriendjes of gewoon een wild avond avontuurtje. Hiervoor was ik gewoon te bang iets fout te doen.


Na een tijdje overgeven aan 'ooit vind ik wel iemand maar niet tijdens het stappen' begon ik gewoon te gaan genieten van de avonden in plaats van mij hier druk om maken. Precies toen begon alle heisa. Ik kreeg mijn eerste date, vervolgens een eerste potentiële liefde die helaas verdween, een jaar later mijn eerste vriendje en toen dat over was vrij snel weer een nieuw liefdesavontuur. Maar in al die stappen begon ik steeds meer te realiseren dat dit was waar ik me nou al die tijd onzeker over had gevoeld. Dat ik nooit zoiets zou mogen krijgen.


Het is geen kwestie van iets krijgen of niet, het is jezelf er voor openstellen of niet. Het is jouw hart en pas als jij er klaar voor bent het weg te geven, zullen er jongens op je pad komen. En geloof me: Dat is echt niet altijd het allerleukste! Het kan soms een ophoping zijn terwijl je tienerjaren al een hele grote puinhoop zijn. Het allerbelangrijkste is dat je bij jezelf blijft, ook als je wel een jongen ontmoet met wie je de jaren wilt delen. Geef jezelf alsnog de ruimte om te ontdekken wie je bent en wie je kan zijn in de toekomst. Daarvoor zijn je tienerjaren.


Die liefdes komen echt nog wel...


Werken aan een toekomst valt niet uit de lucht Misschien is dit meer een les die ik anderen af en toe wil leren dan dat ik het zelf heb geleerd, maar het hoort wel bij de tienerjaren en dus is het relevant. Ik ben altijd een ijverig persoon geweest, ik werk graag aan mijn studie, zie een toekomst voor me waarvoor ik nu al stappen onderneem en droom over de dingen die ik allemaal nog kan bereiken. Ondanks dat ik altijd heb geleerd dat alles kan gebeuren en je toekomst nooit te voorspellen is, heb ik ook geleerd dat je de stapjes richting de toekomst zelf moet zetten.


Ik praat hier over geld sparen, passies ontwikkelen, diploma's halen, werk vinden etc. Dit zijn dingen die je nergens anders leert dan in je tienerjaren. Voor sommigen komt het besef alleen net iets te laat of lopen ze langs hun dromen heen.


Wie jij wilt worden en wat jij wilt gaan doen met je toekomst ligt helemaal aan jou! Denk niet alleen maar dat het allemaal wel vanzelf gaat want als je in je tienerjaren al kleine stapjes zet, kunnen letterlijk al jouw dromen werkelijkheid worden!


"Maturing is realizing how many things don't require your comment"Misschien ligt je tienertijd al mijlenver achter je, misschien zit je er nog middenin. Wat ik wel weet is dat we onze tienerjaren nooit moeten vergeten en dat kleine beetje kind nooit moeten achterlaten in een getal. Twintig is misschien volwassener dan de cijfers met een 1 ervoor, maar ik zal voor altijd een kind van binnen blijven. Ik vraag me wel af wat nou jullie belangrijkste lessen zijn geweest? Laat me dit gerust weten via een van mijn social media kanalen of het contactformulier!


-S.33 keer bekeken
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon

© 2019, Fancy Words en zijn content is eigendom van Sam Ashton