Zoeken

Perfectionisme // Achter de quotes #1

Bijgewerkt: mei 3


"The worst thing you ever write is better than the best thing you didn't write."


Creatievelingen zullen zich hier wat vaker aan moeten herinneren. Perfectionisme is een heus virus in onze wereld. Elke dag opnieuw lopen er creatievelingen vast op hun project omdat ze veel te hard hun best doen 'het perfecte kunstwerk' neer te zetten. Schrijvers zijn hier misschien nog het allerbeste in. Papier wordt uit schriften gescheurd, boeken worden aan de kant gelegd en overige proza's worden eindeloos uitgesteld. Waarom doen we dat? Waarom zijn we zo geobsedeerd met het schrijven van de perfecte tekst, terwijl we onszelf er beter aan kunnen herinneren dat het beste dat we ooit zullen schrijven... nog niet bestaat.


Het is een quote die ook ik zelf veel vaker moet lezen. Hier schrijft de queen van perfectionisme een blogpost over hoe mensen hun perfectionisme moeten loslaten. Ik weet heel goed dat je nu vanuit thuis zit te schreeuwen "Zo makkelijk is het niet!". Kalm Sherlock, dat weet ik zelf ook. Maar terwijl ik zelf heel erg gesteld ben op mijn perfectionisme, ben ik me er ook heel erg bewust van dat het een mentale drempel is die we voor onszelf maken. Zoals Laura Diane in de podcast van I Write Better Than I Talk zei: Perfectionisme is eigenlijk angst om te falen.


Is dat niet waar het allemaal om gaat? We zijn bang dat het niet goed genoeg is. En iets dat niet goed genoeg is zorgt ervoor dat we falen. Maar voor wie falen we als het werk nergens anders komt dan tussen onze eigen vingers? We overtuigen onszelf van de gedachte dat wat we schrijven nog niet goed genoeg is (tevens wanneer we het vijf minuten geleden pas geschreven hebben) terwijl we nog niet eens de moeite hebben gedaan het af te maken en te bewerken. Perfectionisten zijn heel goed in spelletjes met zichzelf spelen.


Die spelletjes kunnen we winnen. Monopoly lijkt soms onmogelijk om uit te spelen maar uiteindelijk is er altijd iemand die op het einde het meeste geld heeft, zelfs als je eerder stopt. En daar komt de bovenstaande quote aan bod. We kunnen schrijven en schrijven en schrijven, en nog steeds overtuigd zijn dat het ramslecht is. Maar ik durf te wedden dat als je het eerste en het laatste met elkaar vergelijkt, jouw werk verbeterd is. Want daar gaat het allemaal om. Jouw allerbeste werk is nog niet geschreven! Naar mijn mening zal dat nooit gebeuren want iedereen blijft altijd ontwikkelen. Maar jouw werk zal wel altijd blijven verbeteren.... als je maar doorgaat. Door te blijven creëeren komt jouw betere werk vanzelf tevoorschijn. Ook als het wat aanpassingen en bewerkingen nodig heeft!


Laat jouw perfectionisme niet de leiding nemen. In welke kunst dan ook. Schrijven, tekenen, games ontwikkelen, breien... whatever! Neem de controle over het gevoel van falen en win Monopoly door niet te stoppen. Jouw beste werk zit in jou en zal al die angsten over je minder goede werk wegvegen.


- S.

0 keer bekeken
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon

© 2019, Fancy Words en zijn content is eigendom van Sam Ashton