Zoeken

6x fris het nieuwe jaar in

2020… het begin van een nieuw decennia. Voor velen niet een bijzondere gedachten, voor anderen een berg om te beklimmen. Misschien denken we niet allemaal hetzelfde over de term ‘een nieuw jaar’ maar we weten allemaal wat er dit jaar is gebeurd in onze eigen levens. Iedereen heeft dingen meegemaakt en ik durf hardop te zeggen dat iedereen het nieuwe jaar weer tegemoet gaat. 
Voor mij is een nieuw jaar een nieuwe start. Het hele cliché ‘A new year, a new me’ ik hou er wel van. Misschien geen nieuwe mij, want ik ben en blijf nog steeds mezelf. Maar wel een vorm van mezelf die wilt verbeteren en de fouten van 2019 recht wilt zetten. Ik wil elk jaar opnieuw de kans pakken om gebruik te maken van deze jaarwisseling. Ja, je kunt jezelf dagelijks verbeteren. Je kunt jezelf zelfs om de 60 minuten of seconde verbeteren. Maar een nieuw jaar voelt toch altijd alsof je in een schoon warm bad met rozenblaadjes glijdt. Want het nieuwe jaar is een ongeschreven boek, en de pen houden we zelf vast. 


Ik heb dus ook altijd mijn eigen gekke maniertjes om zo’n nieuw jaar in te luiden. Dingen die ik achter me laat, dingen die ik mee neem, je kent het wel. Maar misschien zijn er dingen die ik toch iets anders doe dan jij, en daarom zet ik graag op een rijtje met welke zes manieren ik het nieuwe jaar fris begin! 


Clear out the online heart 

Het kloppende hart van ons allemaal tegenwoordig, onze technologie. Ik ga nergens heen zonder mijn telefoon en laptop in mijn tas. Gewoon omdat ik daar alles op kan en alles op bewaar wat ik nodig heb. En zo zijn we bijna allemaal tegenwoordig. Daar is niets mis mee… ik bedoel we gaan 2020 in, het decennia van technologie naar mijn geloven! Maar toch is het goed om even op te schonen wat je telefoon en laptop dit jaar allemaal met je meegemaakt hebben.


Voordat het oud & nieuw is zorg ik ervoor dat deze twee voorwerpen helemaal opgeschoond zijn. Ik sla alle foto’s op in mijn iCloud, zorg ervoor dat mijn galerij leeg is. Dan verwijder ik apps die ik eigenlijk nooit gebruik of die mij negatief beïnvloed hebben, en ik zorg ervoor dat mijn WhatsApp niets meer bevat dan de gesprekken die ik nog voer of echt nodig heb. Ik ben zo iemand die alle WhatsApp gesprekken bewaard, maar soms is het zo’n grote warboel dat ik deze opfrissing nodig heb. 


Het zelfde doe ik met mijn laptop. Oude documenten zet ik op mijn externe schijf en foto’s berg ik keurig op in een mapje met 2019 als titel. Ik zorg dat mijn mailbox opgeruimd is en dat mijn bureaublad een frisse nieuwe achtergrond heeft. 

Zo zijn de voorwerpen waar ik mijn ogen bijna het meeste op richt weer helemaal schoon en nieuw! 


Goodbye 2019, hello 2020

Ik schrijf graag een brief. Elk jaar opnieuw. Dit doe ik sinds 2015 en ik stop ze ook altijd nog liefdevol in een bewaardoos. Een brief voor 2019, over alle fouten maar ook alle fantastische herinneringen. Het zal je verbazen hoeveel dingen je vergeet op te schrijven! Een jaar gaat zo snel dat je vaak niet eens meer weet wat de mooiste momenten waren, totdat je je pen op papier zet en hier heel diep over nadenkt. 

Dan is 2020 aan de beurt. Ik schrijf een liefdevolle brief aan het nieuwe jaar, vraag het of het lief voor me zal zijn. Eigenlijk schrijf ik gewoon alles wat ik graag zou willen zien in het nieuwe jaar. Niet om mezelf verkeerde hoop te geven of om teveel te fixeren op wat er in de toekomst zal gebeuren, maar puur omdat het soms zo fijn kan zijn om met een positieve minste een nieuw jaar te starten. 

Deze brieven bewaar ik. Die van 2019 in de doos en die van 2020 in mijn dagboek. Als ik me dan een dagje niet goed voel, lees ik even terug waar ik het meeste voor hoopte dit jaar en herpak ik mezelf. 

Good motivations mean good actions

Doelen en motivaties zijn mijn grootste drijfveer in het leven. "Ik ben een dromer” zeg ik altijd. Ik moet iets hebben om over te dromen zodat ik doorzet. Zo droom ik over het publiceren van een boek, en dat houdt me schrijvende. Een beetje passend bij het bovenstaande, schrijf ik al deze doelen en motivaties op. Veel mensen vinden goede voornemens een taboe, iets wat niemand waarmaakt, maar daar ben ik het absoluut niet mee eens. Als je niets hebt om voor te gaan in je nieuwe jaar, wat maakt dan het verschil met dit jaar?

Ik denk niet dat mijn leven verbeterd als ik mezelf geen doelen geef. En al ben ik perfectionistisch en zeer teleurgesteld als het me eens niet lukt, ik vind het heerlijk om een lijstje te hebben met dingen waarnaar ik streef. En dit jaar zijn dat er veel! Het op papier zetten maakt het voor mij net iets realistischer.

Dit jaar heb ik zelfs nagedacht over het maken van een Pinterest bord om deze doelen te ondersteunen. Mocht ik dan een keer opgeven, dan kan ik daar doorheen scrollen en weer weten waarvoor ik het doe. 


Tarot makes the heart wander

Vorig jaar heb ik deze stap gemist, maar sinds ik dit jaar flink ben begonnen met mediteren en tarot ben ik erg excited. Twee jaar geleden (toen mijn vader nog een vriendin had) kreeg ik van haar een gigantische tarot legging. Deze legging bestond uit twee piramides die mijn jaren zouden vertalen. 2019 en 2020. Daarvoor deden we samen een meditatie. 

Het mooie is dat ik dit jaar twee weken thuis zit in de kerstvakantie. Het eerste jaar dat ik in een leeg huis zit. Ik ga voor mezelf een dag pakken waarop ik kaarsjes aansteek, mijn steentjes (kristallen) was, muziek aanzet en deze tarot legging ga doen. Hier ga ik overduidelijk een uitgebreid verslag over geven… en misschien zelfs een blogpost. 

Mijn brein reageert super goed op de reflectie van een tarot kaart, het is alsof ik even het volledige plaatje zie in plaats van wat ik mezelf de hele tijd wijsmaak. En als er dan een manier is om het jaar te beginnen, dan begin ik dat graag met ee reflectie over de ups en downs van 2019. 


New ways make clear paths

Ik ben een vrouw van routines, alleen faal ik er telkens opnieuw gigantisch in me eraan te houden. Daarmee bedoel ik: Ik heb mijn maniertjes die me goed laten voelen maar ik vind het lastig om structuur aan te brengen. Ik heb bepaalde dingen die ik ’s ochtends voor het opstaan graag doe om me goed te voelen, maar deze dingen sla ik soms over omdat ik niet oprijd opsta. Ik heb dingen die me ’s avonds goed doen maar ook die zijn soms moeilijk aan te houden. 

Voor het nieuwe jaar zet ik al deze maniertjes op een rijtje en probeer ik er een clean routine van te maken. Eerlijk is eerlijk, deze vind ik het moeilijkste om bij te houden. Maar ik probeer het! En ik bewaar de routine voor elke keer dat ik mezelf moet herpakken. Nieuwe manieren die ik toevoeg werken als een soort verfrissing van het brein. Soms moet je cirkels in je brein doorbreken om het helemaal zijn ding te laten doen. Speel hier eens mee…


A word a day keeps the doctor away

Het mooiste moment van de jaarwisseling vind ik het moment dat ik pak om door het dagboek van het afgelopen jaar heen te bladeren. Ik vind het heerlijk om terug te lezen wat ik allemaal gedaan heb, meegemaakt en zelfs gedacht heb in 2019. Voor 2020 heb ik dan ook al een nieuw dagboek klaar liggen voor een frisse start van mijn gedachten. Nou geef ik eerlijk toe dat ik al ietsjes eerder ben begonnen met het schrijven in dit dagboek, maar dat maakt hem niet minder verfrissend!

Je gedachten ergens neer kunnen dumpen helpt zo enorm om je op een goede en gezonde manier aan jezelf te blijven denken. Wat ik ook al zei over mijn tarot kaarten geldt ook voor een dagboek. Ik kan door een dagboek iets meer het volledige plaatje zien in plaats van het ingezoomde beeld dat mijn hoofd heeft getekend van de situatie. 

Het doet mij altijd goed om woorden te kunnen dumpen om een situatie te verklaren. In het nieuwe jaar wordt dit dan ook weer zeker een ritueeltje dat ik oppak. 

Ik zorg voor een leeg en opgeruimd brein voordat 2020 me weer overspoeld en ik niet meer bij kan krabbelen. Rust in mijn hoofd is het belangrijkste bij een nieuw jaar, want ergens in het verloop zal het toch wel weer geraakt worden door een rots. Op die momenten val ik terug op de rust die ik voor het nieuwe jaar heb voorbereid voor mezelf. En daarmee ga ik fris het nieuwe jaar in. 

-S. 

0 keer bekeken
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon

© 2019, Fancy Words en zijn content is eigendom van Sam Ashton